Είναι για τον Τραμπ ο πόλεμος η μόνη διέξοδος;

Οι 100 ημέρες της προεδρίας Τραμπ που κλείνουν σήμερα, είναι ότι χειρότερο στην σχετική ιστορία των ΗΠΑ. Το βασικό χαρακτηριστικό του νέου προέδρου και του επιτελείου του είναι η πλήρης ανικανότητα: όλες σχεδόν οι προσπάθειες του, από την απαγόρευση της εισόδου των Μουσουλμάνων στη χώρα έως την απόπειρα καταστροφής του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία.

Τις τελευταίες μέρες ανακοίνωσε την βασική του προτεραιότητα:  δραστικές περικοπές φόρων στα φυσικά πρόσωπα καθώς και τις επιχειρήσεις από το 35% που ισχύει σήμερα στο 15%, κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και ακίνητης περιουσίας. Οι περικοπές αυτές θα στοιχίσουν στο δημόσιο από 5 έως 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ένα κολοσσιαίο ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι φτωχοί και θα οδηγήσει σε παραπέρα μείωση των δημόσιων επενδύσεων.

Είναι αμφίβολο αν με αυτά τα μέτρα υπέρ της ολιγαρχίας η "Αμερική θα γίνει ξανά μεγάλη", όπως είχε υποσχεθεί. Το βέβαιο είναι ότι οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι.  Η πρόθεση του να χωριστεί το ίντερνετ σε γρήγορο και αργό για όσους δεν έχουν να πληρώσουν και για τις υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας-που μάλιστα τον ψήφισαν- κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.

Ανησυχητικές για την αμερικανική δημοκρατία είναι και οι επιθέσεις του στους δικαστές, τα μέσα ενημέρωσης, και όσους του ασκούν κριτική. Όπως επίσης η αμφισβήτηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, σε μια στιγμή που η υπερθέρμανση του πλανήτη βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο και, αν δεν ληφθούν μέτρα, δεν θα υπάρχει επιστροφή.

H στάση των ανεξάρτητων δικαστών που πάγωσαν τα προεδρικά διατάγματα και οι μαζικές εκδηλώσεις εναντίον των ενεργειών του δείχνουν ότι το αμερικανικό σύστημα διαθέτει αντίβαρα στον αυταρχισμό. Από την εξέλιξη αυτής της μάχης θα κριθεί  τα επόμενα χρόνια το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας, με προφανείς επιπτώσεις για όλη την ανθρωπότητα.

Εξαιρετικά αντιδημοφιλής, ο Αμερικανός πρόεδρος κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του δυνάμεις μόνο όταν ξεκίνησε τις πολεμικές επιχειρήσεις, από τον βομβαρδισμό της Συρίας και την “μ ητέρα όλων των βομβών” που έριξε στο Αφγανιστάν, μέχρι τις απειλές για πυρηνικό πόλεμο με την Βόρεια Κορέα. Ακόμη και τα πιο κριτικά ΜΜΕ σαγηνεύθηκαν από τις σειρήνες του "πατριωτισμού", όπως ακριβώς είχαν πλαισιώσει τον Μπους στην εισβολή στο Ιράκ. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά ίσως αποδειχθεί ότι για τον Τραμπ ο πόλεμος είναι η μόνη διέξοδος.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια