Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος
Όταν οι δύο πλευρές που κάθονται σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης δεν έχουν καταλάβει το ίδιο πράγμα στο τέλος της συζήτησης, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Κάπως έτσι συνέβη και με τα όσα ελέχθησαν και αποφασίστηκαν (;) στο τελευταίο Eurogroup. Άλλα λέει η κυβέρνηση στην Αθήνα και άλλα οι δανειστές στον ξένο Τύπο.

Οι εκτιμήσεις διαφέρουν ριζικά και ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας (;) και ως προς τον χρόνο υλοποίησής της και ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων (βλ. ΔΝΤ) στο πρόγραμμα. Τούτων δοθέντων, είναι σαφές ότι τα δύσκολα ξεκινούν για τον κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο από την ερχόμενη εβδομάδα, με την έλευση της τρόικας, την οποία σημειωτέον θα υποδεχθούν μετά βαΐων και κλάδων, εάν κρίνει κανείς από τους... πανηγυρισμούς της κυβέρνησης το απόγευμα της Δευτέρας.

Στο ξενοδοχείο Χίλτον, λοιπόν, θα ξεκινήσει ο νέος... κύκλος επεισοδίων του σίριαλ που έχει τον τίτλο «δεύτερη αξιολόγηση». Αυτήν την ώρα δεν είναι βέβαιο πότε ο νέος κύκλος θα αρχίσει ακριβώς, πότε θα τελειώσει και "κυρίως" ποιο θα είναι το αντικείμενο.
Οι «πρωταγωνιστές» έχουν διαφορετικά... σενάρια στα χέρια και ο κίνδυνος να παραταθεί επί μακρόν η συζήτηση είναι υπαρκτός. Εάν, δε, θυμηθούμε το ότι ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ είπε πάνω από πέντε φορές τις τελευταίες 24 ώρες ότι «δεν υπάρχει λόγος βιασύνης», εύκολα θα εκτιμήσουμε ότι η συζήτηση θα φτάσει τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα.
Οι δανειστές, όπως εξήγησαν, μπορούν να περιμένουν. Η ελληνική οικονομία όμως; Γι’ αυτόν τον λόγο άρα, καλό θα ήταν η κυβέρνηση να αφήσει κατά μέρος τους πανηγυρισμούς και να ασχοληθεί πραγματικά με τη συγγραφή μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα περιλαμβάνει και τις απαιτήσεις των ξένων (αφού, άλλωστε, έχουν γίνει αποδεκτές), αλλά και τις δικές της θέσεις για τα λεγόμενα αντίμετρα. Το γοργόν και χάριν έχει...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια