Το εκλογικό αφήγημα Τσίπρα

Γράφει ο Απόστολος Διαμαντής,
Συγγραφέας

Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σαφής: το πρόγραμμα που υπογράψαμε με τα πλεονάσματα 3,5% δεν βγαίνει, καθώς το χρέος είναι μη βιώσιμο, χωρίς μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί.

Επίσης, η πιθανή έξοδος του ταμείου χειροτερεύει την κατάσταση, διότι στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα μένει χωρίς πρόγραμμα και μοιραία θα οδηγηθεί στους επόμενους μήνες σε νέον μνημόνιο, δεχόμενη φυσικά όλα αυτά τα μέτρα που το ΔΝΤ προβλέπει, αλλά και που η ευρωζώνη απαιτεί.

Είναι η στιγμή των εκλογών. Πολιτική διέξοδος δεν υπάρχει, καθώς εάν η κυβέρνηση αποπειραθεί να κλείσει την συμφωνία και ψηφίσει τα μέτρα, τότε θα έχει αυτό-ακυρωθεί πολιτικά, χωρίς δυνατότητα ανάκαμψης. Η μόνη περίπτωση πετυχημένης πολιτικής διαχείρισης είναι να δεχθούν οι δανειστές να μπουν τα μέτρα σε έναν υπό αίρεση κόφτη δαπανών.

Στην περίπτωση αυτή ίσως περάσουν, με μια δυο παραιτήσεις βουλευτών. Ο,τιδήποτε άλλο θα οδηγήσει είτε σε πολλές παραιτήσεις και φυσικά πτώση της κυβέρνησης είτε σε πολιτική καταστροφή της, καθώς το πολιτικό περιβάλλον είναι γενικότερα αρνητικό και η επιλογή αυτή θα είναι η σταγόνα που θα κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Η υπόθεση με τα μπλοκάκια έχει ήδη τεράστιο κόστος για την κυβέρνηση, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες είναι εξοργισμένοι και δεν υπάρχει αμφιβολία πως έχουμε μπροστά μας μια υπόθεση ανάλογη του ΕΝΦΙΑ, η οποία κατέστρεψε τελικά και την κυβέρνηση Σαμαρά. Εάν μέσα σ’΄αυτό το κλίμα η κυβέρνηση συμφωνήσει και για μείωση του αφορολόγητου και κόφτη συντάξεων, τότε θα έχει υπογράψει την καταδίκη της.

Η στιγμή είναι κατάλληλη για το μοναδικό εκλογικό αφήγημα του Τσίπρα: Ζητάω λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για προστασία των συντάξεων και των λαϊκών εισοδημάτων. Το αφήγημα αυτό είναι το τελευταίο που θα μπορεί να έχει ο Συριζα, πριν μπει οριστικά σε πολιτική δίνη.

Και όχι μόνο είναι το τελευταίο. Δεν έχει ούτε τα χρονικά περιθώρια να το διατυπώσει αργότερα, μετά δηλαδή την 20η Φεβρουαρίου. Διότι τότε θα έχουμε ήδη την αρνητική θέση οριστικά των δανειστών και το αφήγημα αυτό δεν θα έχει νόημα. Μόνον τώρα, άμεσα, έχει νόημα να πάει η κυβέρνηση σε εκλογές. Σε λίγο η δυνατότητα αυτή δεν θα προσφέρεται καν.

Η επιλογή αυτή έχει επίσης και θεσμικό χαρακτήρα, καθώς διασφαλίζει τη χώρα από πιθανούς κινδύνους, εφόσον η επόμενη κυβέρνηση θα έχει λυμένα τα χέρια να κάνει τις επιλογές της. Εάν ο Συριζα διευκολύνει προς αυτήν την κατεύθυνση, ο ίδιος μεν θα παραμείνει ο μοναδικός ισχυρός αντιπολιτευτικός πόλος, το δε πολιτικό κλίμα θα ομαλοποιηθεί, καθώς θα έχει ικανοποιηθεί και το βασικά αίτημα όλης της αντιπολίτευσης, που είναι οι εκλογές.’

Μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών άμεσα θα μπορούσε να οδηγήσει εκεί, με συμφωνία όλων των παρισταμένων και έτσι η κυβέρνηση και ο Τσίπρας προσωπικά θα έχουν συμβάλει σε ομαλές πολιτικές εξελίξεις. Διαφορετικά θα πρέπει να εγκρίνουν ό,τι τους δώσουν. Ή να πάνε σε ρήξη. Αυτές οι δύο εκδοχές είναι πολύ κακές. Πολύ επικίνδυνες.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια