Πρόωρη γήρανση των αρτηριών προκαλεί το πολύ αλκοόλ

Αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος


Η κατανάλωση αλκοόλ επί χρόνια συντελεί σε πρόωρη γήρανση των αρτηριών των ανδρών, αυξάνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of American Heart Association.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ντάραγκ Ο'Νιλ, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 3.900 ανθρώπους (σχεδόν τα τρία τέταρτα άνδρες), που έπιναν αλκοόλ επί 25 χρόνια.

Η μακρόχρονη κατανάλωση αλκοόλ επηρέασε αρνητικά την ελαστικότητα των αρτηριών, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Ο κίνδυνος ήταν πολύ μεγαλύτερος στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι μάλλον ωφέλιμη για το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά -όπως δείχνει η νέα μελέτη- η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία η μέτρια κατανάλωση αντιστοιχεί σε ένα με δύο αλκοολούχα ποτά τη μέρα για τους άνδρες και σε ένα για τις γυναίκες. Όσο αυξάνει η κατανάλωση, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος εξάρτησης από το αλκοόλ, υπέρτασης, παχυσαρκίας, εγκεφαλικού επεισοδίου, ορισμένων μορφών καρκίνου, ατυχημάτων κ.α.

Ο βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου το αλκοόλ επιδρά αρνητικά στην υγεία των αρτηριών παραμένει ασαφής.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια