Επιστροφή στο... Χίλτον!

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος
Ύστερα από μία εβδομάδα κυβερνητικών πανηγυρισμών, αναλύσεων, προβλέψεων περί... εκτόξευσης της ελληνικής οικονομίας και άλλων παρόμοιων δηλώσεων, ήρθε η στιγμή να προσγειωθούν οι πάντες (υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές) στη «σκληρή» πραγματικότητα.

Δυστυχώς, τελικά οι αποφάσεις θα ληφθούν στο ξενοδοχείο «Χίλτον» από τους τεχνοκράτες και όχι στις Βρυξέλλες από τους πολιτικούς, όπως ήλπιζε το Μέγαρο Μαξίμου και όσοι μιλούσαν εδώ και μήνες για πολιτική συμφωνία.
Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά και μάλιστα όχι με τους καλύτερους -για την Αθήνα- όρους. Για όσους δεν κατάλαβαν ή έκαναν πως δεν κατάλαβαν, το τελευταίο Eurogroup αποφάσισε την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.
Aυτές τις μέρες στο Χίλτον θα κριθούν όλα ως προς τη δεύτερη αξιολόγηση. Οι δανειστές θα δουν στοιχεία, θα θέσουν ξανά τις δικές τους απαιτήσεις και θα ακούσουν τα αντίμετρα που θα προτείνει η κυβέρνηση.
Ολα, λοιπόν, παραμένουν ανοιχτά καθώς κανείς δεν γνωρίζει ούτε το ακριβές «πακέτο» μέτρων που θα ζητηθεί (και πάλι) από τους Ελληνες, ούτε το πότε θα τελειώσει η διαπραγμάτευση, ούτε το τι θα μπορέσει να καταφέρει τελικά η κυβέρνηση, η οποία για επικοι-νωνιακούς λόγους είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη. Το βέβαιον είναι ότι η χώρα μπαίνει και πάλι σε μια δίνη, με τον χρόνο να κυλά σε βάρος της και την αξιοπιστία της να δοκιμάζεται ξανά...
Και φυσικά το κλίμα αυτό, κάθε άλλο παρά για πανηγυρισμούς και εξωπραγματικές δηλώσεις περί... ανάπτυξης και... εκτόξευσης της οικονομίας προσφέρεται. Εκτός πια κι αν ορισμένοι στην κυβέρνηση υποτιμούν τόσο πολύ τη νοημοσύνη των πολιτών που θεωρούν ότι με τέτοιας μορφής τοποθετήσεις θα προσπεράσουν τη δύσκολη πραγματικότητα...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια