Σοκ στην Άγκυρα: Το PYD ανακοίνωσε την ίδρυση της «Κουρδικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας»

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο  θα ανακοινώσει το Σύνταγμα της Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), Σαλίχ Μουσλίμ ανάβοντας φωτιές για την Άγκυρα που βλέπει ότι αυτό που φοβάται θα γίνει πραγματικότητα: Θα δημιουργηθεί ένα κουρδικό κρατικό πρόπλασμα δίπλα στην νοτιοανατολική τουρκική επικράτεια.

Αυτό στό μέλλον μαζί με το ιρακινό Κουρδιστάν μπορεί να εξελιχθεί σε κουρδικό κράτος. Η εισβολή των Τούρκων στα κουρδικά καντόνια της Β.Συρίας αυτό τον σκοπό έχει να εμποδίσει την δημιουργία κουρδικών κρατικών δομών, γνωρίζοντας άλλωστε ότι είναι κάτι που υπάρχει στους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Το νέο Σύνταγμα αναφέρεται σε έγγραφο με τίτλο «Προτάσεις για την κουρδική διοίκηση στην περιοχή της Συρίας».

Ο Μουσλίμ απαντώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι η πρωτεύουσα του ομόσπονδου μορφώματος θα είναι η πόλη Καμισλί.

«Πρώτα πρέπει να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας στο συριακό λαό και στη συνέχεια να το διακοινώσουμε στη Ρωσία, στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο», δήλωσε κατά τη συνέντευξή του στο ρωσικό Sputnik όπως αναφέρει η έγκυρη ιστοσελίδα echedoros

Η Τουρκία εμπόδισε τους Κούρδους να παραβρεθούν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα του Καζκστάν, Αστάνα.

Πριν την Πρωτοχρονιά οι Κούρδοι είχαν προαναγγείλει την ίδρυση του νέου ομοσπονδιακού μορφώματος. Τότε η Συνέλευση των Κούρδων είχε ανακοινώσει ότι «η Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μιας δημοκρατικής, ομοσπονδιακής Συρίας και ότι το ομοσπονδιακό σύστημα αποτελεί μια μελλοντική δημοκρατική λύση για την Συρία, για την έξοδο από τη συριακή κρίση και την καταστροφή της κοινωνίας.

«Οι δυνάμεις μας, που πραγματοποίησαν την επανάσταση της 19ης Ιουλίου του 2012 και τα επιτεύγματά τους αναφορικά με το μοντέλο της αμοιβαίας συνύπαρξης σύμφωνα με τις αρχές του δημοκρατικού έθνους, έβαλαν τα θεμέλια για τη λύση και ματαίωσαν πολλά σχέδια που ήταν αντίθετα στα συμφέροντα του συριακού λαού.

Η εμπειρία μας, η οποία απέδειξε την αποτελεσματικότητά της οδηγώντας αυτή τη φάση, αποτελεί πλέον ένα μοντέλο για ολόκληρο το συριακό λαό.

Οι συμμετέχοντες κάλεσαν όλες τις Συριακές εθνικές και δημοκρατικές δυνάμεις, που πιστεύουν σε μία ειρηνική λύση, να επισκεφτούν τις περιοχές της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας, που έχουν απελευθερωθεί από την τρομοκρατία και την τυραννία, και να εργαστούν μαζί μας για να οικοδομήσουμε μία Συρία για όλους τους πολίτες της, σύμφωνα με ένα πλουραλιστικό, κοινοβουλευτικό, δημοκρατικό ομοσπονδιακό σύστημα.

Κάλεσαν, ακόμη, όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Συρίας να συμμετάσχουν ενεργά στη σταθεροποίηση του δημοκρατικού μας συστήματος.

Το επίτευγμά μας, το οποίο βαφτίστηκε στο αίμα χιλιάδων μαρτύρων, είναι το δώρο μας σε όλο το συριακό λαό, με την ευκαιρία του νέου έτους.

Η Συντακτική Συνέλευση της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας» όπως αναφέρει το tribune

Είναι γεγονός ότι την ίδρυση του κουρδικού κράτους στην περιοχή πέραν των ίδιων των Κούρδων (που είναι αρχαίος λαός, ήταν οι Καρδούχοι του Ξενοφώντος) την θέλουν οι Αμερικανοί οι οποίοι επιδιώκουν την ίδρυση ενός κοσμικού κράτους, ασπίδα στο Ισραήλ, σαφώς πιο πειθήνιου από την Τουρκία που έχει πλέον δικούς της σχεδιασμούς.

Θέλουν έτσι να πετύχουν την αποδυνάμωση του σιιτκού κατά πλειοψηφία Ιράκ, του εντελώς σιιτικού Ιράν και της ίδιας της Τουρκίας. Ένα κουρδικό κράτος σε πλήρη έκταση θα περιλάμβανε εδάφη από τη ΝΑ Τουρκία, τη Β.Συρία, το Β.Ιράκ και το Δ.Ιράν.





* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια