Έξαλλοι οι Γερμανοί – Η Τουρκία ξεφτιλίζει την αξιοπιστία των αρμάτων Leopard - 2A4 στην Συρία

«Λαμπαδιάζουν» από τους ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους kornet  89


Έξαλλοι είναι οι Γερμανοί ειδικοί  της γερμανικής βιομηχανίας Krauss Maffei , από την απόδοση  του δικού τους άρματος μάχης Leopard-2A4 στην Συρία,  το οποίο «άναβε σαν  λαμπάδα» στο άψε σβήσε από τους ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους kornet των τζιχαντιστών, αναφέρει ο γερμανικός τύπος με πιο «κομψό τρόπο».

Η «αχίλλειος πτέρνα» του Leopard-2A4 ήταν το πλάι και η πίσω  πλευρά του άρματος…..στα οποία με την κρούση ρωσικού  αντιαρματικού πυραύλου «λαμπάδιαζε» το άρμα  αμέσως σκοτώνοντας το προσωπικό στο πύργο μάχης σχεδόν αμέσως.

Μέχρι σήμερα αυτός ο τύπος αρμάτων μάχης θεωρούνταν ένας από εκ των καλυτέρων αρμάτων μάχης μάχης και ο καλύτερος τύπος άρματος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ίσως να ισχύει ακόμα.

Το γερμανικό άρμα πιστευόταν ότι ήταν άφθαρτο και δεν είχε τοποθετηθεί καμία επιπλέον αρθρωτού τύπου προστασία. Ακόμη και τα Leopard-2A4 που υπηρετούν στον γερμανικό στρατό (Bundeswehr) δεν διαθέτουν καμία ειδική προστασία.

Μέχρι σήμερα, ο αντικαταστάτης των περίφημων Panzer το άρμα μάχης  Leopard ήταν ο επιβλητικός νικητής του πεδίου των μαχών σε πολλές δύσκολες περιοχές του κόσμου. Στο  Κοσσυφοπέδιο, στο Αφγανιστάν αλλά και αλλού η παρουσία του και μόνο σκόρπιζε τρόμο και πανικό .

Μάλιστα σε ενέδρα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν καναδικό Leopard Α2 κτυπήθηκε άσχημα, …….. αλλά το πλήρωμα επέζησε σε αντίθεση με τα πτώματα των Τούρκων αρματιστών που γέμιζαν την Αλ Μπαμπ .

Αυτή η άφθαρτη φήμη έχει πλέον καταστραφεί, παραδέχονται και οι ίδιοι αυστηροί  Γερμανοί  . Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του άρματος των τουρκικών δυνάμεων στην πόλη αλ-Μπαμπ στη Συρία είχαμε περισσότερα από 10 Leopard 2A4 τα οποία μετατράπηκαν σε  «κονσερβοκούτια» και «κρυψώνες» για να παίζουν τα παιδιά των ισλαμιστών.

Οι μαχητές της πολιτοφυλακής του Ισλαμικού  Κράτους (IS) εκμεταλλεύτηκαν μια ευπάθεια η οποία στοίχισε την ζωή σε δεκάδες Τούρκους  .

Για τις απώλειες δέκα Leopard-2A4δεν υπάρχει  επίσημη επιβεβαίωση , αλλά οι ειδικοί δεν αμφιβάλουν ποσώς . Η γερμανική εταιρεία κατασκευής  Krauss-Maffei Wegmann (KMW) δεν έχει προβεί σε κανέναν  σχολιασμό  ακόμη .

Είναι το Leopard 2 κατάλληλο για αντάρτικο των πόλεων;

Στους στρατιωτικούς και  επαγγελματικούς κύκλους, εδώ και καιρό αναλύονται τα  μαθήματα από τις ζημιές των αρμάτων  Leopard με μεγάλη σπουδή .

Αυτές οι ενδελεχείς αναλύσεις έβγαλαν ότι…… έξι από τις δέκα απώλειες αφορούν την χρήση των τρομερών ρωσικών αντιαρματικών τύπου Kornet .

Οι υπόλοιπες αφορούν  την  ελλείψει ηγεσίας από τους Τούρκους αξιωματικούς , και την έλλειψη εμπειρίας του τουρκικού στρατού στην χρήση των αρμάτων αυτού του τύπου .

Η συζήτηση που επικεντρώθηκε στις απώλειες Leopard, έθεσε ένα  θεμελιώδες ερώτημα του κατά πόσον άρματα μάχης 60 τόνων  είναι κατάλληλα για χρήση σε αστικά περιβάλλοντα και πώς θα προστατευτούν πιο αποτελεσματικά .

Το  Leo-2 μέχρι και το  πιο σύγχρονο ρωσικό «τέρας»  Τ-14 Armata δεν πρέπει να εγκλωβίζονται σε αστικά  περιβάλλοντα και αν αυτό ποτέ γίνει, τότε  θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή παρουσία ειδικά εκπαιδευμένου πεζικού για μεγάλη εγγύς προστασία.

Τα βαριά ερπυστριοφόρα αυτά οχήματα έχουν  σχεδιαστεί για  μάχες σε πεδία μακριά από πόλεις για αυτό και διαθέτουν  τη μέγιστη προστασία τους στην  μπροστινή πλευρά , και σε μια μικρή γωνία αυτής της πλευράς.

 Στις μάχες στη συριακή πόλη αλ-Μπαμπ  τα τουρκικά  Leo δέχθηκαν μαζικά επίθεση  από πίσω και από το πλάι με αντιαρματικά όπλα από εκπαιδευμένους τζιχαντιστές .

Σε αυτές τις πλευρές τα άρματα είναι   απλά λιγότερο προστατευμένα σε σχέση με το μπροστινό μέρος .

Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε το 2006 και αφορά μελέτη στις ΗΠΑ με τίτλο  ( «Άρματα μάχης  στις Πόλεις») ορίζεται  ότι ένα άρμα προκαλεί φόβο και πανικό στον ανοικτό πεδίο της μάχης, αλλά  είναι εξαιρετικά ευάλωτο κοντά σε μια πόλη».

Για παράδειγμα, οι Ρώσοι το 1994 κατέγραψαν  στην πόλη του Γκρόζνι της Τσετσενίας  απότομη απώλεια αρμάτων μάχης .

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αποφεύγονται οι  μεγάλες τεθωρακισμένες δυνάμεις σε  μάχες εντός κατοικημένων πόλεων .

Μόνο που εποχές άλλαξαν και πλέον οι πόλεμοι θα υλοποιούνται εντός οικιστικού ιστού διότι οι σύγχρονες πόλεις καλύπτουν πλέον τεράστιες αποστάσεις .

Οι απώλειες των τουρκικών Leopard στη Συρία , σύμφωνα με έκθεση του περιοδικού «Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλεια και Τεχνολογία», οφείλονταν και στο γεγονός  ότι δεν είχαν καμία πρόσθετη προστασία ή θωράκιση ή ακόμα και κάποιο  σύστημα ενεργητικής προστασίας

Όταν υπάρχει ενεργή θωράκιση για παράδειγμα  ή πρόσθετα «τούβλα» ενεργής θωράκισης  γεμάτα με εκρηκτικά, τότε το  βλήμα χτυπά την θωράκιση, και με  απλά λόγια, αυτή η  «αντι-έκρηξη» που δημιουργείται αποδυναμώνει την μεγάλη αρχική ταχύτητα του βλήματος «σώζοντας» κατά κάποιο τρόπο  την κανονική θωράκιση και κατ΄επέκταση το προσωπικό .

Με λίγα λόγια οι Τούρκοι πήγαν «καμαρωτοί-καμαρωτοί» στην Συρία σίγουροι για την παντοδυναμία των αρμάτων τους , χωρίς επαρκή εκπαίδευση, με  χαμηλό ηθικό και τους «πετσόκοψαν» οι έμπειροι ισλαμιστές μαχητές .

Όλα αυτά όμως πρέπει να τύχουν ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας από το ελληνικό γενικό επιτελείο μιας και ο ελληνικός στρατός είναι ένας από τους  μεγαλύτερους χρήστες αρμάτων Leopard στον κόσμο.




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια