Sponsor

ATHENS WEATHER

Φοκάτσια - Επίπεδο ψωμί με ελιές και δεντρολίβανο

Υλικά συνταγής

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι ψιλό + 2 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 8 γρ. (1 φακελάκι) μαγιά ξηρή
  • 250 ml νερό χλιαρό
  • 35 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ελιές, μαύρες ή πράσινες, ξεκουκουτσιασμένες, χοντροκομμένες
  • τα φύλλα από 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. σούπας ξερό)

Μερίδες για 1 ταψί περίπου 26x36 εκ. , Προετοιμασία 15΄, Αναμονή 1 ώρα

Εκτέλεση συνταγής


Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το ψιλό αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Προσθέτουμε το νερό μαζί με 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ (το ειδικό εξάρτημα για ζύμωμα) για περίπου 3 - 4 λεπτά ή με τα χέρια, μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακή ζύμη. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα καθαρό μπολ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι.

Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240° C. Λαδώνουμε ένα ταψί, διαστάσεων περίπου 26x36 εκ. Πασπαλίζουμε μια επίπεδη επιφάνεια με λίγο αλεύρι και πάνω της αδειάζουμε το ζυμάρι. Το ζυμώνουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά και το βάζουμε στο ταψί, πιέζοντάς το απαλά με τις παλάμες μας, ώστε να καλύψει τον πυθμένα του ταψιού.

Αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι την επιφάνεια του ζυμαριού. Σκορπίζουμε από πάνω τις ελιές, τις πιέζουμε ελαφρώς, για να κολλήσουν στο ζυμάρι και πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το χοντρό αλάτι. Ψήνουμε για περίπου 15 - 20 λεπτά, μέχρι το ψωμί να ροδίσει.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια