Τελευταία προθεσμία ως τον Φεβρουάριο για την ολοκληρωση της αξιολόγησης, έδωσε σήμερα στην ελληνική κυβέρνηση Ευρωπαίος αξιωματούχος κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.
Βασική προϋπόθεση όπως είπε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Βασική προϋπόθεση όπως είπε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως εξήγησε, «μία σειρά από υποθέσεις ότι το Ταμείο δεν θα είναι μέρος του προγράμματος έδειξαν πολύ καθαρά ότι θα δημιουργήσει τεράστια τεχνικά προβλήματα και καθυστερήσεις”. Ενώ για εκείνους που ήλπιζαν στην αποχώρηση του ΔΝΤ, είπε χαρακτηριστικά ότι “ οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν τι εύχονται και να σταματήσουν να το εύχονται».
Μάλιστα, όπως σημείωσε η Αθήνα από την πλευρά της για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να συμφωνήσει σε «μέτρα για την αγορά εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών κτλ, δεν έχουμε ακόμα συμφωνία στον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το πρόγραμμα».
Με την παρουσία του Τόμσεν το Eurogroup
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, την επόμενη εβδομάδα ή αμέσως μετά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα και περιέχει ένα τμήμα για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.
«Παρότι όμως το χρέος δεν θα συζητηθεί αύριο, θα είναι στο πίσω μέρος του μυαλού των μετεχόντων στην συνάντηση. Ο Πώλ Τόμσεν θα εκπροσωπεί το ΔΝΤ», εξήγησε ο αξιωματούχος.
Καλό σημείο η επιστολή Τσακαλώτου
Όσον αφορά την επιστολή Τσακαλώτου, που στάλθηκε στις αρχές της εβδομάδας ο ευρωπαίος αξιωματούχος θα την χαρακτήριζε «καλό σημείο για έναρξη των συζητήσεων, αλλά αν συγκρίνουμε την έναρξη και την προσγείωση καταλαβαίνετε ότι είναι διαφορετικά πράγματα», συμπλήρωσε.
Για τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016, ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως «το 2016 ήταν μια πολύ καλή δημοσιονομικά χρονιά, δεν ξέρω πως όμως θα επηρεάσει το 2017, δεν έχουμε ακόμα κάποια ανάλυση, αλλά θεωρώ ότι και το 2017 θα έχει καλύτερη απόδοση από τις προβλέψεις».
Επιπλέον εξήγησε ότι «για να προτείνει όμως το ΔΝΤ ένα πρόγραμμα στο ΔΣ του, πρέπει να υπάρχει και συμφωνία για το μετά διάστημα. Και ο λόγος είναι ότι η ωρίμανση του ελληνικού χρέους φτάνει στο 2060 και ως εκ τούτου η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να εκτείνεται πολύ πέρα του κλασικού ορίου. Όμως πρέπει να ξέρουμε μια σειρά από παραμέτρους, όπως την απόδοση της οικονομίας, την ανάπτυξη και το συνολικό ύψος του χρέους».
«Τα βραχυπρόθεσμα τα κάναμε και τα μεσοπρόθεσμα είναι ήδη στη θέση τους, έχουν περιγραφεί και η απόδοσή τους είναι σημαντική. Τόσο είναι το πόσο λεπτομερείς μπορούμε λογικά να γίνουμε», είπε.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια