Τα σενάρια και οι απειλές

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος
Τελικά, είτε μείνει είτε φύγει το ΔΝΤ, τα μέτρα που θα ζητηθούν από τους δανειστές θα είναι επώδυνα και το αίτημα που θα κατατεθεί προς την ελληνική πλευρά θα είναι η άμεση ψήφισή τους από το Κοινοβούλιο.

Καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου έχει ήδη «κλειδώσει» και η όλη συζήτηση που εξελίσσεται στο παρασκήνιο (πού αλλού;) άφορα το ποσοστό. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσει κανείς τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών και λογικά τον «κόφτη», που η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί ως «μέτρο αυξημένης εγγύησης».
Το «πακέτο» το οποίο μπορεί και να αγγίζει συνολικά τα 3 δισ. θα παρουσιαστεί στους εταίρους και δανειστές στις 26 του μηνός, στο πλαίσιο του Eurogroup, και εάν υπάρξει συμφωνία, τότε ?πράγματι? η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει, όχι «στην ώρα της» όπως έλεγε ο πρωθυπουργός, αλλά στο «πάρα ένα». Τι θα συμβεί όμως εάν τα μέτρα αυτά δεν κριθούν επαρκή; Τότε η κυβέρνηση φεύγει από τα... δύσκολα και πάει στα... χειρότερα. Η αύξηση του ΦΠΑ θα μπει και πάλι στο τραπέζι ενώ θα διευρυνθούν και οι τομείς στους οποίους θα ισχύσει ο «κόφτης». Επικοινωνιακά, η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να... φοβάται! Θα παρουσιάσει και πάλι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ως «νίκη κατά της συντηρητικής Ευρώπης» και θα ανοίξει κάποιο άλλο θέμα (εάν αφορά και τον χώρο του Τύπου, ακόμη καλύτερα για την ίδια) για αποπροσανατολισμό.
Κι όμως, όλα τα παραπάνω αποτελούν για ορισμένους στην κυβέρνηση το «καλό σενάριο». Δηλαδή μια συμφωνία με επιπλέον μέτρα σε έναν εξουθενωμένο λαό είναι καλύτερο γι' αυτούς από ό,τι οι εκλογές με δύσκολους ?για το κυβερνών κόμμα? όρους. Το «κακό σενάριο» για τα ίδια πρόσωπα είναι οι δανειστές (με ή χωρίς ΔΝΤ) να μην υπαναχωρήσουν από την αρχική θέση των μέτρων ύψους 4,5 δισ. και με εμπλοκή του Δημοσίου σε αυτά. Τι σημαίνει το τελευταίο; Επανεξέταση, ας πούμε, των μονιμοποιήσεων που προετοιμάζει ο κ. Βερναρδάκης. Εκεί η κατάσταση θα... μπλέξει, καθώς είναι γνωστό πως στον ΣΥΡΙΖΑ οι προσλήψεις αποτελούν... κόκκινη γραμμή!
Όλα αυτά πάντως θα ξεκαθαρίσουν σύντομα. Μέχρι το Eurogroup, η Αθήνα θα έχει «καθαρή» εικόνα για τις απαιτήσεις των δανειστών και θα ξέρει και η ίδια μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι σοβαρές αποφάσεις λαμβάνονται πριν από τις συνεδριάσεις των ανωτάτων κοινοτικών οργάνων και κατά συνέπεια ο κ. Τσακαλώτος θα ξέρει το αποτέλεσμα πριν μπει στην αίθουσα με τους συναδέλφους του.
Ως προς το ενδεχόμενο εκλογών, αυτό που λένε τώρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο κ. Τσίπρας το χρησιμοποιεί ως απειλή προς τους δανειστές, οι οποίοι ?σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κυβερνώντων? δεν θέλουν πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα. Συγνώμη αλλά η Ιστορία δείχνει διαφορετικά πράγματα. Όταν ο Γ. Στουρνάρας τούς απειλούσε επίσης με το επιχείρημα ότι «έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ», δεν «ίδρωσε το αυτί τους». Αντίθετα συνέχισαν στη «σκληρή γραμμή» και περίμεναν τον κ. Βαρουφάκη, με τα γνωστά αποτελέσματα βέβαια και για τον ίδιο τον πρώην υπουργό και για την ελληνική οικονομία. Αρα, καλό θα ήταν να μην εκτοξεύονται «απειλές», διότι ενίοτε δεν... πιάνουν!

Κάλπες με σταυρό βλέπουν στη ΝΔ
Τη βεβαιότητα ότι οι εκλογές θα γίνουν με «σταυρό προτίμησης» και όχι με τη «λίστα» εκφράζουν εσχάτως πολλά στελέχη της ΝΔ. Γνωρίζουν ότι η αναμέτρηση αργεί ή ότι σε κάθε περίπτωση η γνωμοδότηση των συνταγματολόγων και άλλων ειδικών θα είναι υπέρ του «σταυρού».
Ο,τι από τα δυο και να συμβαίνει πάντως, όλοι (νυν βουλευτές, πολιτευτές αλλά και... επιθυμούντες να ενταχθούν στους συνδυασμούς) έχουν αρχίσει το «τρέξιμο». Αυτή η περίοδος άλλωστε προσφέρεται για κομματικές συναθροίσεις, καθώς κάθε τοπική οργάνωση κόβει ?και θα κόβει μέχρι τον... Μάρτιο? την πρωτοχρονιάτικη πίτα της...

Απέκτησε νόημα η ερώτηση για τη Γραμματεία
Παλαιά, πολλοί διατύπωναν το ερώτημα γιατί χρειάζεται μια κυβέρνηση να διαθέτει Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, αφού είχε κυβερνητικό εκπρόσωπο. Σήμερα, ίσως αποκτά νόημα η ερώτηση αυτή...

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια