Υλικά συνταγής
- 1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας ή κουρού
- 90 γρ. μπέικον, σε ψιλά καρέ
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 1 μέτριο κυδώνι, καθαρισμένο και χοντροτριμμένο
- 3 αυγά
- 180 ml κρέμα γάλακτος
- 80 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 60 γρ. κουκουνάρια
- 30 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σκεύος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι και σοτάρουμε το μπέικον με τα κρεμμύδια, το κυδώνι και αλατοπίπερο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε 1 - 2 κουτ. σούπας νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κάπως τα υλικά. Αποσύρουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και λαδώνουμε την ταρτιέρα. Απλώνουμε τη ζύμη, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει και την τρυπάμε σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι. Καλύπτουμε τη ζύμη με λαδόκολλα και από πάνω βάζουμε φασόλια ή ρύζι (ωμά) - για να μη φουσκώσει η βάση στο ψήσιμο. Ψήνουμε για 15 λεπτά σε χαμηλό ράφι. Ξεφουρνίζουμε, τυλίγουμε προσεκτικά τη λαδόκολλα με τα όσπρια ή το ρύζι και τα πετάμε. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180° C.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, αλατοπίπερο και το τυρί μέχρι να αναμειχθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα των κρεμμυδιών στην ψημένη σφολιάτα, περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και σκορπίζουμε ομοιόμορφα το κουκουνάρι. Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σφίξει η γέμιση. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθεί λίγο και σερβίρουμε.
Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου
Πηγή: Γαστρονόμος
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια