Sponsor

ATHENS WEATHER

Σκληρή γραμμή από την τρόικα: Ψηφίστε εδώ και τώρα τα μέτρα

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε το Eurogroup. Σύμφωνα με διαρροές, οι θεσμοί ζήτησαν από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή από το 2019, στη συνάντηση που είχαν πριν την έναρξη του Eurogroup.

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, κι ενώ το Eurogroup ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8, οι δανειστές ζητούν να ψηφιστούν προληπτικά τα μέτρα τα οποία θα αφορούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να ψηφίσει προληπτικά μέτρα λιτότητας, κάτι που δημιουργεί σκηνικό εμπλοκής με τους δανειστές.
O κ. Τσακαλώτος έφτασε στις Βρυξέλλες έχοντας στείλει δεύτερη επιστολή με την οποία προτείνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τρία χρόνια, ή 3% για πέντε χρόνια μετά το 2018.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές οι επαφές του Έλληνα ΥΠΟΙΚ με τους δανειστές δεν απέδωσαν, οι θεσμοί απέρριψαν την πρόταση Τσακαλώτου και ζητούν άμεση ψήφιση των μέτρων. Ο ίδιος ανέφερε πως οι θεσμοί ζήτησαν από τον Έλληνα υπουργό περισσότερα μέτρα λιτότητας, πέραν του 2018, ήτοι και μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Η πίεση εκδηλώνεται από όλους του θεσμούς που φέρονται να είχαν κοινή θέση απέναντι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Το ιδιαίτερα ανησυχητικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι «έχασε» και τον τελευταίο «σύμμαχό» της, την Κομισιόν η οποία συντάσσεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Σόιμπλε για νομοθέτηση μέτρων από τώρα για την περίοδο μετά το μνημόνιο, από το 2018 και μετά.
Νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί με έντονη διαφωνία η συνάντηση Σόιμπλε-Τσακαλώτου, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο τετ α τετ των δύο ανδρών δεν υπήρξε σημείο σύγκλισης. Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Β. Σόιμπλε δήλωσε με νόημα πως «ήρθε η ώρα, η Ελλάδα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της».

Ντάισελμπλουμ: Προς το συμφέρον όλων η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι προς το συμφέρον όλων η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Από πλευράς του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι "περισσότερο αισιόδοξος" για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ανέφερε ότι "δυο τρία σημεία παραμένουν ανοικτά" και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα "αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει".
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ.Ρένγκλινγκ ανέφερε τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το δημόσιο χρέος τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια