FAZ: Χαστούκι NATO στην Τουρκία: Θα μείνουμε στο Αιγαίο

Αν και η Τουρκία επιμένει στον τερματισμό της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, το ίδιο το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για τη συνέχιση της εκεί παρουσίας του για την παρεμπόδιση των διακινητών να στέλνουν λαθραία πρόσφυγες στην Ευρώπη και η Γερμανία στέλνει μάλιστα στα μέσα Δεκεμβρίου μια φρεγάτα,
η οποία θα αντικαταστήσει την ολλανδική στην ηγεσία της ναυτικής μονάδας, όπως αποκαλύπτει με σημερινό δημοσίευμά της η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επικαλείται πηγές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ζήτησε στα τέλη Οκτωβρίου να τεθεί τέλος στην αποστολή και το ίδιο έχει ζητήσει και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, εντούτοις «η γερμανική φρεγάτα “Sachsen” θα καταπλεύσει στα μέσα Δεκεμβρίου στη Μεσόγειο και προετοιμάζεται να αναλάβει την ηγεσία της μονάδας, έτσι ώστε να συνεχιστεί η δραστηριοποίηση της συμμαχίας στο Αιγαίο» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας στην γερμανική εφημερίδα.

Το πλοίο αυτό θα αντικαταστήσει την ολλανδική φρεγάτα, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Συμμαχίας που προβλέπει την εκ περιτροπής ανάληψη της ηγεσίας.

Όπως είπε ο Γερμανός ναύαρχος Κάι-Αχιμ Σένμπαχ στην κυριακάτικη έκδοση της FAZ, «το καθήκον μας είναι σαφές: να παρατηρούμε και να αναφέρουμε. Η συνεργασία με τις τουρκικές και τις ελληνικές αρχές καθώς επίσης και με την Frontex είναι να παρεμποδίζουμε τους διακινητές και να σταματήσουμε την μετανάστευση».

«Η απόφαση αυτή είναι σημαντική διότι, σύμφωνα με την πρόβλεψη για την εκ περιτροπής ανάληψη της ηγεσίας της αποστολής στο Αιγαίο, θα έπρεπε να την αναλάβει η Τουρκία, κάτι τέτοιο όμως έχει αποκλεισθεί –όπως άλλωστε και μια ελληνική ηγεσία της αποστολής– από τη συμφωνία που έγινε τον Φεβρουάριο και υπήρχαν φόβοι ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιούσε την πρόβλεψη αυτή ως επιχείρημα για να να σταματήσει την αποστολή» γράφει η Frankfurter Allgemeine.

Πηγή: euro2day.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια