Eurogroup προς Ελλάδα: Θα πληρώσετε πολύ ακριβά την ελάφρυνση χρέους

Βαφτίζουν τα νέα μέτρα μεσοπρόθεσμο και ζητούν πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα χρόνια – Εφαρμόζουν σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση χρέους αυτά που είχαν συμφωνήσει με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Επιμένουν για «αίμα» στα εργασιακά


Απομείωση του ελληνικού χρέους μέχρι και το 2060 αποφάσισε το Eurogroup με σκληρό αντάλλαγμα τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, τα οποία, σύμφωνα με τα όσα έχει ήδη πει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνεπάγονται νέα αιματηρά μέτρα.

Ο πρόεδρος του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ) Κλάους Ρέγκλινγκ μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι όλα είναι υπό αίρεση αν αλλάξει κάτι στις αγορές.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, η μείωση του χρέους θα είναι περίπου στο 21% θα μικρύνουν οι δόσεις των δανείων, θα επιμηκυνθούν οι ωριμάνσεις στα δάνειαστα 32,5 έτη από 28 έτη.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

-Το πρώτο μέτρο ελάφρυνσης αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές
-Το δεύτερο αφορά στη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.
-Το τρίτο αφορά στα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.

«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο κ. Ρένγκλινγκ.
Όπως φαίνεται, το «σενάριο» δεν είναι πρωτότυπο, καθώς και κατά την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητηθεί ένα σχέδιο με αυτές τις κατευθύνσεις, δηλαδή την έκδοση ειδικών ομολόγων αλλά και τη δημιουργία μακροπρόθεσμων ομολόγων σε περίπτωση που αλλάξουν τα επιτόκια.
Ντάισελμπλουμ: Θέλουμε διαρθρωτικά μέτρα για να επιτύχουν οι στόχοι
Τα πρωτογενή πλεονάσματα συνεπάγονται μέτρα είπε ξεκάθαρα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο κ. Μοσκοβισί με τη σειρά του υπογράμμισε: «Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β’ αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια