Ακόμα και ένα ποτό την ημέρα προκαλεί καρδιακή αρρυθμία

Η τακτική κατανάλωση ακόμα και μικρών ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης δηλαδή μορφής καρδιακής αρρυθμίας, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Καρδιάς και Διαβήτη «Baker IDI» στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, με επικεφαλής τον Δρ Πήτερ Κιστλερ, μελέτησαν ήδη δημοσιευμένα στοιχεία για σχεδόν 900.000 άτομα, σε ορίζοντα 12ετίας. Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής αυξανόταν κατά 8% με κάθε αλκοολούχο ποτό, ημερησίως. Αυτό ίσχυε και για τα δύο φύλα.

«Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη σημασία στην κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ και στα οφέλη του για την καρδιά. Κι ενώ οι μέτριες ποσότητες έχουν αποδειχθεί προστατευτικές ως προς την αιμάτωση του καρδιακού μυ, τα οφέλη του ποτού δεν επεκτείνονται στους καρδιακούς παλμούς» εξηγεί ο Δρ Κιστλερ.

Και συμπληρώνει ότι «τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι σημαντικά διότι υπάρχουν άνθρωποι που πίνουν ένα με δύο ποτά την ημέρα χωρίς να συνειδητοποιούν ότι θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής».

Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί κυτταρική βλάβη που με τη σειρά της επηρεάζει μικρές ποσότητες ινώδους ιστού στην καρδιά με αποτέλεσμα την καρδιακή αρρυθμία.

«Και όσο πιο τακτικά πίνει κανείς αλκοόλ, τόσο συχνότερη μπορεί να είναι η αρρυθμία. Κι αυτό είναι ανησυχητικό γιατί αθροιστικά μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και εν τέλει εγκεφαλικό επεισόδιο. Άρα, ακόμα κι αν δεν έχουμε τυχαιοποιημένες μελέτες που να μας λένε ποια είναι η ‘ασφαλής’ ποσότητα αλκοόλ για τα άτομα με καρδιακή αρρυθμία, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το ένα ποτό την ημέρα και σίγουρα όχι περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα» καταλήγει ο ερευνητής.

Μαίρη Μπιμπή

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια