Εφιαλτικό σενάριο: Κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα εξαιτίας των νέων μέτρων

Στα όρια τους οι Έλληνες - Η κοινωνία θα πληρώσει ακριβά την συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους


Για κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας για το ελληνικό χρέος που επιβάλουν οι δανειστές στη χώρα.

Συγκεκριμένα το πρακτορείο Bloomberg, αναλύει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αναφέροντας πως το σχέδιο λιτότητας που περιλαμβάνει μικρότερες συντάξεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αλλά και υψηλότερους φόρους έχει προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες στην ελληνική κοινωνία.
Μάλιστα, στην ανάλυση γίνεται ιδιαίτερος λόγος για την ανεργία που έχει σκαρφαλώσει στο 23% υπογραμμίζοντας πως οι Έλληνες πολίτες αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες απεργίες αλλά και διαμαρτυρίες κατά των νέων μέτρων.
Μια κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα φαίνεται πως δημιουργεί «πονοκέφαλο» στους Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και το Ιταλικό «παραστράτημα».
Όσον αφορά την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% για μια δεκαετία μετά το 2018, το πρακτορείο Bloomberg το αξιολογεί πως ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, ενώ παράλληλα τονίζει πως  τα μέτρα δεν δίνουν λύση σε ένα πρόβλημα που σέρνεται από καιρό καθώς το θέμα του ελληνικού χρέους που επηρεάζει τις αγορές παραμένει ανεπίλυτο, κρατώντας μακριά την ανάπτυξη από την ελληνική οικονομία.
«Επιτρέποντας στην Ελλάδα να παραμένει ένας ικέτης -σε συνδυασμό με την πολιτική αμηχανία σε άλλες κυβερνήσεις- δημιουργείται μια πιθανή πηγή νέας αστάθειας», τονίζει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Τέλος, αναφορικά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν, τονίζεται ότι η αναμενόμενη μείωση του χρέους κατά 20% έως το 2060 είναι πολύ μικρή και δεν αναμένεται να φανεί στο άμεσο μέλλον κάποια βελτίωση.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια