Το σύνδρομο της Κίνας

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως μαρτυρούν οι πράξεις και οι δηλώσεις του, έχει έναν μεγάλο πονοκέφαλο: την Κίνα. Αυτή η χώρα με τον αρχαίο και σπουδαίο πολιτισμό, που ξεχειλίζει από ανθρώπινο δυναμικό, χρήμα, επιχειρήσεις και καινοτόμες ιδέες, αναλαμβάνει σταδιακά τα καθήκοντα της υπερδύναμης - χωρίς μάλιστα να κάνει ούτε μία σχετική δήλωση επ' αυτού.

Οι άρχουσες τάξεις Ευρώπης και ΗΠΑ επιβεβαίωσαν για μία εισέτι φορά πόσο εύστοχη είναι η λαϊκή θυμοσοφία που λέει ότι «η φτήνια τρώει τον παρά». Στον φρενήρη ανταγωνισμό των εταιριών για φτηνότερη παραγωγή καταστράφηκαν δεκάδες εκατομμύρια άτομα, χάνοντας τη δουλειά τους στην «ισχυρή» Ευρώπη και την «παντοκράτειρα» Αμερική. Δεν απέχουμε πολύ από την εποχή που θα καταστραφούν ολοσχερώς και χώρες μαζί με τις μεσαίες τάξεις που σβήστηκαν απ' τον χάρτη της αγοράς εργασίας.

Οι θηριώδεις πολυεθνικές επιχειρήσεις που έδρευαν σε ευρωπαϊκό ή αμερικανικό έδαφος μεταφέρθηκαν στην Ασία για να βρουν «ελαστικές» (δηλαδή ανύπαρκτες) εργατικές νομοθεσίες, πάμφθηνα μεροκάματα και μηδενικές απαιτήσεις για τήρηση συνθηκών ασφαλείας.

Η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, το Βιετνάμ και άλλες χώρες είναι οι βατήρες όπου θα πατήσουν μερικές δεκάδες άνθρωποι για να κάνουν μακροβούτι στα αναρίθμητα δισεκατομμύριά τους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο κατώτατος μισθός στην Κίνα φτάνει περίπου τα 189 ευρώ τον μήνα. Σε ορισμένες επαρχίες, όπου στοιβάζονται οι εργάτες στις απέραντες φάμπρικες, οι συνθήκες εργασίας ξεπερνούν τη φαντασία ακόμα και των πιο «σκοτεινών» σκηνοθετών.

Στην Ελλάδα, όπως έγραψε η «δημοκρατία», χάνουμε 2,1 δισ. ευρώ τον χρόνο και 24.600 θέσεις εργασίας από τα προϊόντα «μαϊμού» (τα περισσότερα εκ των οποίων κατασκευάζονται σε ασιατικές χώρες).

Οπότε, αν δεν επιβληθούν υψηλοί δασμοί στα προϊόντα που έρχονται από τις χώρες όπου έχει ατύπως θεσμοθετηθεί αλλά δεν έχει ακόμα επισημοποιηθεί η... δουλεία, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί στα σοβαρά η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και η Αμερική από πρωταγωνίστρια θα καταντήσει κομπάρσος της Ιστορίας.

Θα καταστραφεί η Δύση για να παράγονται φθηνότερα iPhone...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια