Ζητείται... Χουντίνι!

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Το κείμενο της επιστολής Τσακαλώτου που διέρρευσε αρχικά στον Τύπο και στη συνέχεια δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει πλήρως τον τίτλο του χθεσινού σημειώματος της στήλης για τον «πιο καλό μαθητή».

Ο υπουργός Οικονομικών τα είπε όλα και με σαφήνεια, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα το ξανακάνει». Ακόμη και η φρασεολογία άλλαξε, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου συνδύασε λέξεις για να καταλήξει στο «εφάπαξ 13η σύνταξη», όπως ονόμασε ?τελικά? το έκτακτο επίδομα του κ. Τσίπρα.
Δυστυχώς όμως για την κυβέρνηση, τα προβλήματα με τους δανειστές και την οικονομία δεν τελειώνουν με την ευγενική επιστολή Τσακαλώτου. Αντιθέτως τα... δύσκολα τώρα αρχίζουν και χρειάζεται ένας μάγος (της εμβέλειας του... Χουντίνι) για να τα επιλύσει.
Εχουμε και λέμε, λοιπόν: Η κυβέρνηση νωρίς νωρίς θα βρεθεί (ξανά) αντιμέτωπη με τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία παραμένει «ανοιχτή». Στις 12 Ιανουαρίου θα έχει το EuroWorking Group (του κ. Βίζερ) και στις 26 του ίδιου μήνα το Eurogroup (του κ. Σόιμπλε). Ταυτόχρονα με όλα αυτά θα συνεχίζονται οι συζητήσεις με το ΔΝΤ (του κ. Τόμσεν) για τα μέτρα, ύψους 4,5 δισ., που ζητούνται προκειμένου το Ταμείο να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τέλος, εκεί γύρω στον Μάρτιο ? Απρίλιο η κυβέρνηση περιμένει και τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία εάν δεν επιβεβαιώσουν την ελληνική πλευρά ως προς το πλεόνασμα, τότε η γραπτή δέσμευση Τσακαλώτου για περικοπή συντάξεων θα πρέπει να υλοποιηθεί τάχιστα.
Κοντολογίς, ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί... μαγικά για να προσπεράσει όλα αυτά τα ζητήματα και επειδή δεν είναι βέβαιον ότι έχει αυτές τις ικανότητες θα προτιμήσει ?λογικά? την ασφαλή οδό των εκλογών, καταγγέλλοντας τους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης και επιστρέφοντας σε μια ρητορική που θα θυμίζει έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ του 2014.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια