«Μόνη λύση για ασφαλή οδήγηση η μηδενική κατανάλωση αλκοόλ»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία για τα τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις μέρες των εορτών.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας,
Δρ. Γρηγόρης Λέων, είναι σύνηθες το φαινόμενο τις μέρες αυτές οι ιατροδικαστές να έρχονται αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα, καθώς τα νεκροτομεία γεμίζουν με νέους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για κάθε θάνατο από τροχαίο αντιστοιχούν, για τον ίδιο λόγο, 4 μόνιμες βαριές αναπηρίες, 8 σοβαροί τραυματισμοί και 50 ελαφρότεροι τραυματισμοί. Ενώ, περίπου 1 στα 3 θανατηφόρα τροχαία οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ.
Το κυρίως ερώτημα που επικρατεί αυτές τις ημέρες είναι το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να φτάσει τα νόμιμα όρια κατανάλωσης αλκοόλ στη χώρα μας, καθώς ειδικά αυτή την περίοδο διενεργούνται στους δρόμους χιλιάδες αλκοτέστ.
Όπως αναφέρει ο Δρ. Λέων, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι οδηγούν είναι, ότι το να φτάσει κάποιος το όριο του 0,25 γραμ./λίτρο εκπνεόμενου αέρα στα αλκοτέστ που πραγματοποιούνται από την τροχαία, ή τα 0,50 γραμ./ λίτρο αίματος με τη διαδικασία της αιμοληψίας, είναι εξαιρετικά εύκολο. Ενώ όπως τονίζει, οι όποιες απαντήσεις δίνονται σχετικά με ενδεικτικές ποσότητες κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, που είναι ικανές να πιάσουν το όριο, έχουν μόνο ενδεικτικό χαρακτήρα.
Όπως λέει, η επιρροή του αλκοόλ στην οδήγηση κάθε ενός από εμάς, δεν οφείλεται μόνο στην ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και στην πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης, κάποια πιθανά νοσήματα που μπορεί να έχει το κάθε άτομο, η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, η πρόσμιξη αλκοόλ με αναψυκτικά, η κατανάλωση φαρμάκων κ.ά. Συνεπώς η λογική «θα πιω ένα ποτηράκι βότκα (40ml) και θα σταματήσω για να μπορώ να οδηγήσω» δεν ισχύει, σύμφωνα με τον Δρ. Λέων και δεν είναι λύση. Η μόνη λύση για ασφαλή οδήγηση είναι η μηδενική κατανάλωση αλκοόλης από τον οδηγό, όπως επισημαίνει.
«Από την εμπειρία μας θα συμβουλεύαμε όσους θέλουν να οδηγήσουν αυτές τις ημέρες να μην καταναλώσουν καθόλου αλκοόλ» τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας και συμπληρώνει:
«Ειδικά φέτος, που οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθάνε, είναι πολύ σημαντικό ο οδηγός να είναι σε πλήρη νηφαλιότητα και ετοιμότητα των αντανακλαστικών του. Όπως λέει ο γιατρός, «μόνο με μηδενική κατανάλωση αλκοόλ θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στη μείωση των οδικών ατυχημάτων».

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια