Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά

Γράφει ο Δημήτρης Παπαχρήστος, 
Συγγραφέας
Αυτά που λέει ο Ερντογάν, ως νέος «σουλτάνος», δεν τα λέει για εσωτερική κατανάλωση. Είναι εδώ και χρόνια η ίδια εξωτερική επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Προσπαθεί με όπλο τον ισλαμικό εθνικισμό και τον τουρκισμό να ενώσει τους λαούς της Τουρκίας, να φτιάξει μέτωπο κατά των Κούρδων, γιατί από εκεί φοβάται.

Είναι σε ανειρήνευτο πόλεμο και τρέμει την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, που τώρα με τον εμφύλιο στη Συρία μπορεί να γίνει πραγματικότητα...
Μετά το πραξικόπημα έγινε νεο-oθωμανός «σουλτάνος», προσπαθεί να αποκαθηλώσει τον Κεμάλ, τον κατηγορεί για τη Συνθήκη της Λωζάνης και ονειρεύεται τα σύνορα της καρδιάς της Τουρκίας, γι’ αυτό και όποιους τον αμφισβητούν τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.Πλειοδοτούν στην Τουρκία και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εγκαλεί την τουρκική κυβέρνηση ότι ξεπουλά την Κύπρο και τον προτρέπει να πάρει πίσω 18 νησιά από την Ελλάδα. Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι ο εθνικισμός και η επιθετικότητα της Τουρκίας εκφράζονται μόνο από τον Ερντογάν. Οι διαπραγματεύσεις τορπιλίστηκαν από την Τουρκία και ο Ακιντζί έκανε πίσω από τα συμφωνηθέντα με τον Αναστασιάδη. Δεν είναι το εδαφικό το πρόβλημα, είναι ο στρατός κατοχής και η ενιαία και ανεξάρτητη Κύπρος, γι’ αυτό και ενοχλεί η σημαία που την περιλαμβάνει ολόκληρη, καθώς και η διεθνής προσωπικότητα χωρίς ξένες βάσεις και οι εγγυητές και η μία ιθαγένεια.
Η Τουρκία θέλει δύο κράτη και μία συνομοσπονδία για να απλώσει το βαθύ της χέρι και στην υπόλοιπη Κύπρο. Ο όποιος συμβιβασμός θα δημιουργήσει την «γκρίζα» ζώνη στο νησί. Η υποχώρηση στα Ιμια έφερε τις «γκρίζες» ζώνες στο Αιγαίο. Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται... Η Κύπρος είναι το τελευταίο ανάχωμα του Ελληνισμού, αν ξηλωθεί η κάλτσα εκεί, θα διαπεράσει όλο το Αιγαίο και θα φτάσει στη Θράκη, που η Τουρκία προσπαθεί να την κυπροποιήσει.
Αυτά που ακούγονται σήμερα από τον Ερντογάν λέγονται για να μείνουν και μέσα στον ιστορικό χρόνο να γίνουν πραγματικές διεκδικήσεις. Θα πρέπει να απαντήσουμε επιθετικά, η Ιμβρος και η Τένεδος από τη Συνθήκη της Λωζάνης έχουν αυτονομία και όμως αφήσαμε την Τουρκία να στέλνει εγκληματίες και για χρόνια να έχει καταστήσει τα νησιά μεγάλες φυλακές, διώχνοντας τους Ελληνες.
Θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία όταν παραβιάζει από αέρος και θαλάσσης τα σύνορά μας πως θα υφίσταται τις συνέπειες. Θα πρέπει το θαλάσσιο διεθνές δίκαιο να εφαρμοστεί χαράσσοντας η χώρα μας την ΑΟΖ. Για όλα αυτά δεν μπορούμε να αφεθούμε στην καλή θέληση των συμμάχων μας. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Οι κάθε λογής εθνικισμοί θα πρέπει να απαντηθούν με πατριωτισμό και όχι με εθνικιστικές κραυγές.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια