Αποκαλυπτική ανάλυση του Κ. Φίλη για τις επιθέσεις σε Άγκυρα και Βερολίνο - Τι θα αλλάξει στις σχέσεις Πούτιν - Ερντογάν, θα επηρεαστεί η Ελλάδα;

Ο γνωστός διεθνολόγος και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Δρ Κωνσταντίνος Φίλης μίλησε αποκλειστικά στο Crashonlineκαι τη Γεωργία Σκιτζή και επιχείρησε να αποκωδικοποιήσει τα χθεσινά χτυπήματα σε Άγκυρα και Βερολίνο.

Πόσο επηρεάζει η εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας αλλά και το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Γερμανίας με απολογισμό μέχρι στιγμής 12 νεκρών και πολλών τραυματιών την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη; Η σύνδεση του δράστη με το μεταναστευτικό θα αλλάξει τη στάση των δανειστών έναντι της Ελλάδας;

Σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας

«Δεν θα επηρεαστούν αρνητικά οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, ενδεχομένως να ενδυναμωθούν κιόλας από τη στιγμή μάλιστα που ο Ερντογάν δείχνει ότι έχει υπαναχωρήσει σε σχέση με τη στήριξή του στους τζιχαντιστές δείχνοντας για μια ακόμη φορά τον Γκιουλέν ως τον κύριο υπαίτιο. Η  χθεσινή δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον Πούτιν από τη στιγμή που ο τζιχαντιστικός κίνδυνος έχει φύγει από τη Μέση Ανατολή, συνεπώς πρέπει να στηριχθεί ο Άσαντ για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος των τζιχαντιστών. Ο Ερντογάν από την πλευρά του ήδη μίλησε για προβοκάτσια και χρέωσε το δολοφόνο στο παρακρατικό κράτος του Γκιουλέν – είναι δεδομένο ότι θα ζητηθεί ξανά η έκδοσή του από τις ΗΠΑ – Ενδεχομένως μάλιστα ίσως ο Τούρκος Σουλτάνος χρησιμοποιήσει αυτή την ενέργεια ως αυτοκάθαρση σε σχέση με τους τζιχαντιστές ( υπόγειες χρηματοδοτήσεις – λαθρεμπόριο πετρελαίου).  Είναι σαφές ωστόσο ότι όσο και αν επικοινωνιακά επιχειρήσει να το εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με το κτήνος που ο ίδιος εξέθρεψε και το οποίο γιγαντώθηκε και τώρα στρέφεται εναντίον του.  Από την άλλη πλευρά, για τον Βλαντιμίρ Πούτιν υπερτερούν τα συμφέροντα της χώρας του. Μετά τη δολοφονία του διπλωμάτη τίθεται μεν ζήτημα ασφάλειας, το οποίο σταδιακά θα μετατεθεί στις καλένδες,  ωστόσο αυτό που ενδιαφέρει τον Ρώσο Πρόεδρο είναι να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στις θέσεις της για το συριακό και για τη στήριξη του Άσαντ. Θέλει λοιπόν ένα ακόμη σύμμαχο στο στρατόπεδο αυτό που βρίσκεται ο Άσαντ».

Για τη Γερμανία

«Σαφώς και το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα στην καρδιά της Γερμανίας αποτελεί πλήγμα για την Μέρκελ και την πολιτική της σε σχέση με το μεταναστευτικό. Μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχει σκληρύνει τη στάση της ενόψει και των γερμανικών εκλογών, ωστόσο το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα και η ενδυνάμωση μέσα από αυτό των τζιχαντιστικών μορφωμάτων θα ενισχύσουν για μια ακόμη φορά τις ακροδεξιές φωνές».

Για την Ελλάδα

«Δεδομένου ότι οι δανειστές δεν φοβούνται την πολιτική αστάθεια στη χώρα μας, καθώς γνωρίζουν ότι η επόμενη κατάσταση είναι έτοιμη, δηλαδή σε περίπτωση εκλογών δεν θα επικρατούσε χάος, συνυπολογίζουν τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με το μεταναστευτικό.  Με ανησυχεί εάν ο δράστης έχει διέλθει μέσα από την Ελληνική επικράτεια – ποιο ήταν δηλαδή το προσφυγικό του στάτους. Η Ελλάδα είναι σίγουρα εύκολος – στόχος καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν στοχοποιήσει τη χώρα μας και είναι πλέον σίγουρο ότι θα τεθεί ξανά το θέμα της αναθεώρησης του Δουβλίνο 2, επομένως σίγουρα θα υποστούμε εκ νέου πιέσεις και ενδεχομένως εκβιασμούς από πλευράς των ισχυρών της Ευρώπης! Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις και το οικονομικό, εκτιμώ ότι ενδεχομένως να είναι βολική η παρούσα κυβέρνηση για τους δανειστές γιατί είναι μικρότερες οι κοινωνικές αντιδράσεις, ωστόσο  το συνολικό πακέτο – Ελλάδα θα επηρεαστεί σύντομα, ενδεχομένως και με μέτρα πιο σκληρά και αυτό γιατί είναι πολλά τα ανοικτά θέματα το οικονομικό, το μεταναστευτικό, το Κυπριακό – συνεπώς θα επιδιωχθεί μια λύση – πακέτο».

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια