Τα παραλειπόμενα της επίσκεψης Ομπάμα: Ο ενικός, ο “Αlexis” και τα χαμένα στη μετάφραση…

Δεν έλειψαν οι «ενδιαφέρουσες» στιγμές κατά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας


Το θερμό κλίμα μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αμερικανού Προέδρου καταγράφηκε εύγλωττα τόσο με την επιλογή του πρωθυπουργού να απευθυνθεί στον καλεσμένο του στον ενικό, όσο και με την γεμάτη αβρότητα έναρξη της ομιλίας του Ομπάμα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου,
όπου χαιρέτησε στα ελληνικά λέγοντας «καλησπέρα» και στη συνέχεια απευθύνθηκε αρκετές φορές στον Έλληνα πρωθυπουργό αποκαλώντας τον «Alexis».
Από τις 10.50 το πρωί οπότε κατέβηκε από το Air Force One ο Αμερικανός Πρόεδρος μέχρι την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν προηγηθεί μικρά περιστατικά που έφεραν χαμόγελα αλλά και αμηχανία.
Η αρχή έγινε με την… αστοχία του Air Force One να ευθυγραμμίσει την πόρτα του με το κόκκινο χαλί. Συνεχίστηκε με μια προσωπική απορία που εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και «ήρθε και έδεσε» με την απόδοση σε κάποια σημεία -και όχι απτή μετάφραση- των δηλώσεων του Αμερικανού Προέδρου.
Όσοι γνωρίζουν αγγλικά και έβλεπαν «ζωντανά» τις δηλώσεις Ομπάμα στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, δεν δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν ότι η μετάφραση «απείχε» σε ορισμένα σημεία από τα λεγόμενα του.
Χαρακτηριστικά, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα έλεγε «austerity alone does not bring prosperity» (η λιτότητα απο μόνη της δεν φέρνει ευημερία), η ελληνική «εκδοχή» της μετάφρασης ήταν «μόνο με την λιτότητα δεν γίνεται τίποτα». Για την ευημερία ούτε λόγος…
Αργοτερα, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα έλεγε ότι «reforms that have not been easy but nessecary will make economy more competitive» (οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν εύκολες αλλά απαραίτητες για να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική), έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις που θα έρθουν αργότερα και θα δώσουν μια πιο βιώσιμη κατάσταση.
Επίσης, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους και άλλων στρατηγικών «to help greek people at this period of adjustment» (για να βοηθηθεί ο ελληνικός λαός αυτή την περίοδο της προσαρμογής), η μετάφραση εμπλουτίστηκε με… την έννοια της «βιώσιμης ανάπτυξης»!

Η απορία Ομπάμα στον Παυλόπουλο που «βγήκε στον αέρα»
Με το που κάθισαν στον καναπέ του Προεδρικού Μεγάρου, ο Μπάρακ Ομπάμα είχε μια απορία που την εξέφρασε χαμηλόφωνα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
«Είναι εδώ το σπίτι σας, μένετε εδώ;», τον ρώτησε. «Ναι», του απάντησε χαμογελαστός ο κ. Παυλόπουλος εννοώντας ότι είναι η Προεδρική Κατοικία,ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει: «Μένω στο σπίτι μου».
Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί Πρόεδροι διαμένουν στον Λευκό Οίκο, στην αμερικανική προεδρική κατοικία. Οι Έλληνες Πρόεδροι, αν και μπορούν να διαμείνουν στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν το συνηθίζουν. Προτιμούν να κοιμούνται στα σπίτια τους και να το χρησιμοποιούν ως γραφείο παρά ως κατοικία.

Λοξοδρόμησε ο Ομπάμα 
Το πρωί δε, παρά τις πυρετώδεις προετοιμασίες για την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας ένα απρόοπτο περιστατικό συνέβη κατά την άφιξη τοu Air Force One στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Το προεδρικό αμερικανικό αεροσκάφος των ΗΠΑ σταμάτησε σε απόσταση αρκετών εκατοστών από το κόκκινο χαλί στο οποίο θα περπατούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Έτσι, τελευταία στιγμή το στρατιωτικό άγημα μεταφέρθηκε πιο κοντά στο επιβλητικό αεροσκάφος και το προσωπικό του αεροδρομίου προσπάθησε κακήν κακώς να αναπληρώσει την απόσταση και να διορθώσει τη λάθος θέση στην οποία είχε τοποθετηθεί το κόκκινο χαλί. Όπως φαίνεται από τη φωτογραφία, ο Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε να… λοξοδρομήσει προκειμένου να «ευθυγραμμιστεί» στο κόκκινο χαλί.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια