Οι Κούρδοι ξεκίνησαν την επίθεση στην Ράκα: «Θα διαλύσουμε το σκοτάδι του ISIS» | Βίντεο

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

O κύβος ερρίφθη και οι Κούρδοι ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη της μεγάλης επίθεσης κατά της «πρωτεύουσας» του Ισαλμικού Χαλιφάτου του ISIS, την Ράκα.

"Η μεγάλη μάχη για την απελευθέρωση της Ράκας και της επαρχίας της ξεκίνησε" ανέφερε ένας διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) διαβάζοντας μια ανακοίνωση στην πόλη Αΐν Ίσα που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα βορείως της Ράκας.

Η επίθεση θα ξεκινήσει "μέσα στις επόμενες ώρες" και οι ΗΠΑ θα παράσχουν αεροπορική κάλυψη στην επιχείρηση αυτή, σε συντονισμό με τον αραβοκουρδικό συνασπισμό, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Οι SDF υπογράμμισαν ότι μόνο οι δικές της δυνάμεις θα δώσουν τη μάχη για την απελευθέρωση της Ράκας, η οποία βρίσκεται στα χέρια των ισλαμιστών εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια.

Οι διοικητές των SDF, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Αΐν Ίσα όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισαν ότι στόχος της επιχείρησης "Οργισμένος Ευφράτης" στην οποία θα μετάσχουν 30.000 άνδρες θα είναι η απελευθέρωση της Ράκας "από τις σκοταδιστικές δυνάμεις της διεθνούς τρομοκρατίας που εκπροσωπούνται από το ΙΚ".

Μια εκπρόσωπος του συνασπισμού, η Τζιχάν Σεΐχ Άχμαντ, είπε ότι η επιχειρήσεις επί του πεδίου έχουν ξεκινήσει από το βράδυ του Σαββάτου.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, θεωρείται η ραχοκοκαλιά των SDF, του συνασπισμού που σχηματίστηκε πέρσι, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, για να αγωνιστεί κατά του ΙΚ.

"Η Ράκα θα απελευθερωθεί χάρη στα τέκνα της και τις αραβικές, κουρδικές και τουρκμενικές δυνάμεις, τους ήρωες που πολεμούν υπό το λάβαρο των SDF, με την ενεργή συμμετοχή των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού, σε συντονισμό με τον διεθνή συνασπισμό" υπό τις ΗΠΑ, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είπε ότι «Η Γαλλία πιστεύει ότι ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που μάχεται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους θα πρέπει να ξεκινήσει την επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ράκας όσο συνεχίζεται η μάχη για τη Μοσούλη»
«Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο», είπε ο Γάλλος υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe1.

Ο Λε Ντριάν προειδοποίησε ότι η μάχη της Μοσούλης θα είναι μακρά και περίπλοκη, δεδομένου ότι οι τζιχαντιστές έχουν αναμιχθεί με τον πληθυσμό της πόλης.

Είναι σαφές ότι η επιχείρηση αυτή έχει τις ευλογίες της Δύσης και ότι δεν πρόκειται να ακουστεί το παραμικρό για βομβαρδισμούς αμάχων και τα συναφή που ακούγονται όταν οι επιχειρήσεις έχουν ρωσικό «διαβατήριο».

Τα πράγματα είναι απλά. Η Ράκα στους αμερικανικούς σχεδιασμούς θα αποτελέσει την πρωτεύουσα του μελλοντικού κουρδικού κράτους.

Φιλοδοξούν δε, με μια νέα χάραξη να περάσουν τον αγωγό του καταριανού φυσικού αερίο από εκεί, διαμέσου του νέου ελεγχόμενου κράτους, ή ομόσπονδου ή αυτόνομου κρατιδίου προς την Ευρώπη για να χτυπήσουν την ρωσική Gazprom.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και εδάφη από Β.Ιράκ, ΝΑ Τουρκία και στο μέλλον από το Δ.Ιράν προς δημιουργία ενός κοσμικού κουρδικού κρατους που θα ελέγχει τα κοιτάσματα της Μ.Ανατολής και θα αποτελεί «ασπίδα» στο Ισραήλ.

Βέβαια υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς όπως έχουμε τονίσει για να δεχτεί η Τουρκία να αφήσει τα κουρδόφωνα κομμάτια της θα πρέπει να βάλει «χέρι» σε άλλα εδάφη, σε αυτά που έχει βάλει στο μάτι από την ελληνική επικράτεια, εξ'ού και οι δηλώσεις Ερντογάν αλλά και όλων των Τούρκων πολιτικών για Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Είναι η περιβόητη «πολωνική» λυση. Μια μεταφορά συνόρων εις βάρος του Ελληνισμού.





* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια