Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, είπε πως το Facebook θα κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων, ενώ αρνήθηκε πως το κοινωνικό δίκτυο βοήθησε με οποιονδήποτε τρόπο στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
«Μετά τις εκλογές, πολλοί ρωτούν εάν οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) συνεισέφεραν στο αποτέλεσμα, και ποια είναι η ευθύνη μας όσον αφορά στον περιορισμό της εξάπλωσής τους...από όλο το υλικό στο Facebook, πάνω από το 99% αυτών που βλέπει ο κόσμος είναι αυθεντικό. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι ψευδή νέα και hoaxes. Τα hoaxes που υπάρχουν δεν περιορίζονται σε μια “αιρετική” άποψη ή μόνο στην πολιτική. Συνολικά, αυτό κάνει πολύ απίθανο τα hoaxes να έκριναν το αποτέλεσμα των εκλογών, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση» έγραψε ο Ζάκερμπεργκ σε post του στον προσωπικό του λογαριασμό.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «δεν θέλουμε hoaxes στο Facebook», προσθέτοντας πως έχει αρχίσει ήδη η δουλειά πάνω σε δυνατότητες που θα επιτρέπουν στην κοινότητα να υποδεικνύει (flag) hoaxes και ψευδείς ειδήσεις. «Και υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε εδώ. Έχουμε σημειώσει πρόοδο, και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό για να βελτιωθούμε περισσότερο».
«Καθώς συνεχίζουμε την έρευνά μας, δεσμευόμαστε να σας ενημερώνουμε πάντα για το πώς εξελίσσεται το News Feed» πρόσθεσε, δηλώνοντας παράλληλα περήφανός για τον ρόλο που έπαιξε το κοινωνικό δίκτυο στο να αποκτήσει το κοινό φωνή πάνω σε αυτές τις εκλογές. «Βοηθήσαμε πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους να εγγραφούν για να ψηφίσουν, και βάσει των εκτιμήσεών μας καταφέραμε άλλους τόσους να ψηφίσουν, που αλλιώς μπορεί να είχαν μείνει σπίτι. Βοηθήσαμε εκατομμύρια να συνδεθούν με υποψηφίους, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν επαφή μαζί τους και να είναι καλύτερα πληροφορημένοι. Το πιο σημαντικό, δώσαμε σε δεκάδες εκατομμύρια τα εργαλεία για διαμοιρασμό δισεκατομμυρίων posts και αντιδράσεων για αυτές τις εκλογές. Μεγάλο μέρος αυτού του διαλόγου ίσως να μην είχε συμβεί χωρίς το Facebook».
Πέρα από το θέμα των εκλογών, ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης βρέθηκε σε δύσκολη θέση και λόγω ενός «bug» την Παρασκευή, που είχε ως αποτέλεσμα τον...«θάνατο» πολλών χρηστών, εμφανίζοντας memorial banner («ένδειξη θανάτου») σε χρήστες που, κατά τα άλλα, ήταν απόλυτα ζωντανοί. Πολλοί ανέβασαν status updates για να διαβεβαιώσουν φίλους και συγγενείς ότι δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, ενώ, όπως αναφέρει το BBC, εκπρόσωπος του Facebook ζήτησε συγγνώμη, κάνοντας λόγο για ένα «μεγάλο λάθος». Σημειώνεται ότι επηρεάστηκε και το προφίλ του ίδιου του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Πολλοί είδαν και σχολίασαν τη χιουμοριστική, έστω και μακάβρια, πλευρά του θέματος.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια