«Ο νέος εθνικισμός»: Τραμπ, Φάρατζ, Πούτιν και Λεπέν στο νέο εξώφυλλο του Εconomist που θα συζητηθεί

Mε ένα εξώφυλλο που σίγουρα θα τροφοδοτήσει συζητήσεις, αν όχι αντιδράσεις, κυκλοφόρησε το περιοδικό «The Economist».


«Ο νέος εθνικισμός», είναι ο τίτλος του συγκλονιστικού εξώφυλλου στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να χτυπά τα τύμπανα του λαϊκισμού στους ρυθμούς της φλογέρας του Βλαντιμίρ Πούτιν υπό τη συνοδεία του Βρετανού ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ.
 
Πίσω τους, ως άλλη «Μarianne» της Γαλλικής Δημοκρατίας ακολουθεί με υψωμένο το λάβαρο του εθνικισμού η Μαρίν Λεπέν.

«Όταν ο Τραμπ φώναζε ''πρώτα η Αμερική'' το συγκεκριμένο σύνθημα παρέπεμπε στην εκστρατεία του Ρόναλντ Ρίγκαν , το 1980. Τότε οι ψηφοφόροι αναζητούσαν μια ριζική ανανεώση λόγω των αποτυχιών υπό την προεδρία του Κάρτερ. Αυτόν τον μήνα ψήφισαν τον Τραμπ επειδή κι εκείνος τους υποσχέθηκε μια «ιστορική αλλαγή», σχολιάζει ο αρθρογράφος του Economist.

«Μόνον που ο Ρίγκαν περιέγραψε την Αμερική ως "πόλη επάνω όρους κειμένη", ένα κράτος που μπορεί να συνεισφέρει στην παγκόσμια ασφάλεια, μια χώρα εξωστρεφή - σε αντίθεση με το όραμα του λαϊκιστή μεγιστάνα. «Η Αμερική του Ρίγκαν ήταν αισιόδοξη. Του κ. Τραμπ είναι οργισμένη», τονίζει ο συντάκτης του άρθρου.

«Ο Τραμπ έγινε ο τελευταίος νεοσύλλεκτος ενός επικίνδυνου εθνικισμού... Για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι μεγάλες και οι αναδυόμενες δυνάμεις είναι ταυτόχρονα δέσμιες διάφορων μορφών σωβινισμού», σχολιάζει.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος περιγράφει πόσο ολισθηρός είναι ο δρόμος του εθνικισμού και πόση γοητεία ασκεί γι' αυτόν ακριβώς το λόγο σε πολιτικούς και μάζες. Υποστηρίζει ότι ο λαϊκισμός του Τραμπ έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τον λεγόμενο «αστικό εθνικισμό» -π.χ. την υποστήριξη προς την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου- αλλά και τον πατριωτισμό των προκατόχων του στο ύπατο αξίωμα, οι οποίοι ενστερνίζονταν παγκόσμιες αξίες, όπως η ελευθερία κι η δημοκρατία, και τις υπερασπίζονταν εντός κι εκτός των τειχών.

Επίσης κάνει αναφορά στην άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη, από την Βρετανία μέχρι την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία και αναλύει το πώς η επιμονή του Τραμπ στις προεκλογικές του απόψεις μπορεί να ανατρέψει την παγκόσμια τάξη. Kαι καταλήγει:

«Ο κ. Τραμπ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι πολιτικές του θα ξεδιπλωθούν στο ίδιο πλαίσιο με τον ζηλιάρη εθνικισμό άλλων χωρών. Η απεμπλοκή δεν θα αποκόψει τόσο πολύ την Αμερική απ' τον κόσμο όσο θα την καταστήσει ευάλωτη στις αναταραχές και τις διαμάχες που είναι σύμφυτες με το νέο εθνικισμό. Καθώς θα δηλητηριάζεται η παγκόσμια πολιτική, η Αμερική θα φτωχαίνει κι η οργή της θα μεγαλώνει, πράμγα που απειλεί να παγιδεύσει τον κ. Τραμπ σ' έναν φαύλο κύκλο αντιποίνων κι εχθρότητας. Δεν είναι πολύ αργά γι' αυτόν να εγκαταλείψει το σκοτεινό του όραμα»



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια