Πιο επικίνδυνο το άτμισμα όταν το διάλυμα περιέχει γευστικούς παράγοντες

Όταν το υγρό με γεύση θερμαίνεται σχηματίζονται καρκινογόνες ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη σε πολύ υψηλά επίπεδα


Επικίνδυνα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών περιέχουν τα διαλύματα με προσθήκη γευστικών παραγόντων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, θέτοντας τους χρήστες σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environmental Science and Technology.

Ομάδα ειδικών του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ερήμου στη Νεβάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αντρέι Κίλστοφ, πραγματοποίησε χημικές αναλύσεις στους ατμούς των υγρών των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τόσο με διαφορετικές γεύσεις, όσο και χωρίς καμία γεύση.

Σχηματισμός φορμαλδεΰδης


Από την ανάλυση προέκυψε ότι σε όσα υγρά περιέχονταν και γευστικοί παράγοντες η παρουσία φρομαλδεΰδης και άλλων καρκινογόνων ουσιών ήταν σε υψηλά επίπεδα. Οι εν λόγω ουσίες σχηματίζονται όταν το υγρό με γεύση μέσα στη συσκευή του ηλεκτρονικού τσιγάρου θερμαίνεται απότομα για να δημιουργηθεί ο ατμός.

«Μια ρουφηξιά από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό τσιγάρο με γεύση, από αυτά που δοκιμάσαμε, εκθέτει τον ατμιστή σε μη αποδεκτά επικίνδυνα επίπεδα των αλδεϋδών, οι περισσότερες από τις οποίες δημιουργούνται κατά τη θερμική διάσπαση των γευστικών ουσιών» εξηγεί ο δρ Κίλστοφ.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο έντονη ήταν η γεύση του υγρού, τόσο περισσότερες δυνητικά τοξικές αλδεΰδες παράγονταν κατά τη διαδικασία χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σήμερα κυκλοφορούν σχεδόν 8.000 διαφορετικές γεύσεις διαλυμάτων ηλεκτρονικών τσιγάρων, μερικές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους εφήβους και στους νέους.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια