Γεγονότα που διαμορφώνουν εκλογικές συμπεριφορές

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Μικρά γεγονότα, τα οποία περνούν απαρατήρητα από τα «ραντάρ» των συστημικών ΜΜΕ, διαμορφώνουν σιωπηρά εκλογικές συμπεριφορές. Και όταν ξυπνάμε και βλέπουμε το «θηρίο» να επελαύνει, μετά ρωτάμε: «Πώς έγινε αυτό;»
 
Συνέβη στις ΗΠΑ, όπου οι γκάγκαροι Αμερικανοί άρχισαν να νιώθουν μουσαφιραίοι μέσα στο σπίτι τους εξαιτίας της μεροληψίας που έδειχναν οι Αρχές στους μουσουλμάνους μετανάστες - συμβαίνει και στην Ελλάδα σήμερα, σε διαφορετική βερσιόν.

Η είδηση μου έφθασε από την Αλεξανδρούπολη με mail και την προσθήκη-σχόλιο «Πιο ισονομία και πιο ισοπολιτεία πεθαίνεις!». Τι έχει συμβεί; Η κυβέρνηση αποφάσισε -άριστα και μπράβο της- να δώσει δωρεάν ίντερνετ σε κατοίκους απομακρυσμένων νησιών (κάποτε ειρωνεύονταν τον Σαμαρά γι’ αυτό), αποφάσισε να δώσει δωρεάν ίντερνετ σε πρωτοετείς φοιτητές -εύγε και πάλι- και αποφάσισε να δώσει δωρεάν συνδρομή στον OTE TV και στη Νοva στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Πιο συγκεκριμένα, σε 30.000 νοικοκυριά με 100.000 θεατές.

Και εδώ καλά, λέω, με δεδομένο ότι τα μέλη της μειονότητας έχουν στραμμένες τις κεραίες τους στα τουρκικά κανάλια της Κωνσταντινούπολης, απ’ όπου και παίρνουν γραμμή. Σωστά αποφασίζει η κυβέρνηση να τους βάλει στο παιχνίδι της ελληνικής ενημέρωσης - ψυχαγωγίας. Με μία διαφορά, όμως: μπορεί να μας απαντήσει κανείς γιατί εξαιρούνται από την προνομιακή αυτή παροχή οι χριστιανοί κάτοικοι της Θράκης; Μπορεί κανείς εδώ στην Αθήνα να καταλάβει πώς αισθάνεται ο μέσος χριστιανός ψηφοφόρος όταν διαβάζει πως θα δοθούν στον γείτονά του μουσουλμάνο δωρεάν αποκωδικοποιητής και δωρεάν δορυφορικό πιάτο; Μπορεί, επίσης, να αναλογιστεί κανείς τι εκλογική συμπεριφορά διαμορφώνει το αίσθημα της αδικίας εις βάρος κάποιου, με βάση το θρήσκευμά του;

Να σας πω εγώ πώς νιώθει και να σας προβλέψω και συμπεριφορές: νιώθει ως ξένος μέσα στο ίδιο του το σπίτι, όπως και οι ψηφοφόροι του Τραμπ. Έκανε υπομονή όταν έμαθε ότι γίνεται διάκριση υπέρ των μουσουλμάνων μαθητών, οι οποίοι εισάγονται στα πανεπιστήμιά μας με βάση ειδική ποσόστωση, χωρίς εξετάσεις. Έκανε υπομονή όταν έμαθε ότι σε προκηρύξεις για την πρόσληψη υπαλλήλων στην Πυροσβεστική πάλι υπήρξε ειδική ποσόστωση για κατ’ εξαίρεσιν πρόσληψη μουσουλμάνων στις δημόσιες υπηρεσίες. Έκανε υπομονή τον καιρό που δεν είχαν παπάδες οι εκκλησιές -ευτυχώς, λύθηκε το θέμα-, αλλά προσλαμβάνονταν ιμάμηδες στα τεμένη.

Πάντα έβαζε το εθνικό συμφέρον πάνω από τον εαυτό του. Ακόμη και τώρα, που η περιοχή του έμεινε χωρίς χριστιανό βουλευτή. Όμως, τώρα; Πόσο ακόμη υπομονή να κάνει, όταν γίνεται διάκριση εις βάρος του ακόμη και για δωρεάν συνδρομή καναλιών; Μην το ψάχνετε, αγαπητοί. Ακροδεξιά θα πάει. Απλώς θα το ανακαλύψετε τη βραδιά των εκλογών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια