Λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη κινητή κατασκευή που έχει δημιουργηθεί ποτέ στην ξηρά: ένα γιγάντιο κέλυφος από χάλυβα άρχισε να μετακινείται προς την τελική του θέση, πάνω από τον αντιδραστήρα όπου ξεκίνησε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα της ιστορίας.
Βαγγέλης Πρατικάκης
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Το τεράστιο στέγαστρο, με μήκος 275 μέτρα και πλάτος 108, θα καλύψει την τσιμεντένια «σαρκοφάγο» που χτίστηκε πρόχειρα μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα 4 του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ το 1986.
Η σαρκοφάγος, μέσα στην οποία παραμένουν τόνοι άκρως ραδιενεργών υλικών, έχει εμφανίζει ανησυχητικές ρωγμές, και το νέο στέγαστρο είναι σχεδιασμένο να αποτρέψει τη διαρροή ραδιενεργού σκόνης σε περίπτωση κατάρρευσης.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, κύριος χρηματοδότης του έργου των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιγράφει το στέγαστρο ως «ένα από τα πιο φιλόδοξα πρότζεκτ στην ιστορία της μηχανικής».
Ο μηχανισμός μέσω του οποίου γλιστρά το στέγαστρο προς την τελική του θέση (ΑΠΕ)
Το χαλύβδινο κέλυφος δεν μπορούσε να κατασκευαστεί επιτόπου καθώς η ακτινοβολία ακριβώς πάνω από τον αντιδραστήρα 4 παραμένει απαγορευτικά υψηλή. Συναρμολογήθηκε σε μικρή απόσταση και μετακινείται τώρα προς την τελική του θέση, μια επιχείρηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 29 Νοεμβρίου.
Με την εγκατάσταση του στέγαστρου, οι αρχές της Ουκρανίας θα μπορέσουν να αρχίσουν την περίπλοκη επιχείρηση για τη μερική κατεδάφιση του παλιού κτηρίου του αντιδραστήρα 4.
Ο αντιδραστήρας 4 εξερράγη στις 26 Οκτωβρίου 1986, ωστόσο το ατύχημα κρατήθηκε μυστικό για εβδομάδες από την τότε Σοβιετική Ένωση.
Σύμφωνα με το Chernobyl Forum που συστάθηκε από τον ΟΗΕ για την εκτίμηση των επιπτώσεων, τι ατύχημα προκάλεσε άμεσα το θάνατο 50 εργατών που εκτέθηκαν σε ακραία επίπεδα ακτινοβολίας, καθώς και περίπου 4.000 επιπλέον θανάτους από καρκίνο.
Όπως δήλωσε την Δευτέρα ο ουκρανός υπουργός Περιβάλλοντος Όσταπ Σέμερακ, η τοποθέτηση του νέου στέγαστρου «είναι η αρχή του τέλους μιας 30χρονης μάχης με τις επιπτώσεις του ατυχήματος».
Βαγγέλης Πρατικάκης
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια