Λίγο πριν οι διακόπτες πέσουν και σκοτεινιάσει

Γράφει ο Γιώργος Κ. Στράτος
Δικηγόρος- Δημοσιογράφος

Κατά διαβολική σύμπτωση, η είδηση για το ορατό ενδεχόμενο κατάρρευσης της ΔΕΗ συνέπεσε με την εφαρμογή της χειμερινής ώρας. Όντως νυχτώνει πιο γρήγορα πια στη χώρα. Η μεγαλύτερη και η πιο στρατηγική επιχείρησή της οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ηλεκτροδότηση της πατρίδας μας.

Στα τέλη του 2014, η αξία της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο ξεπερνούσε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα τιμολογείται περί τα 700.000.000 ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, από 1,5 δισ. ευρώ στις αρχές του 2015, έχουν εκτιναχθεί στα 3 δισ. ευρώ στα μέσα του 2016. Μέσα σε 20 μήνες, η διαχείριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε τόσες οφειλές όσες είχαν συγκεντρωθεί συνολικά στα πέντε χρόνια μετά τα Μνημόνια!

Αυτή η προσωπική «επιτυχία» του αρμόδιου υπουργού Π. Σκουρλέτη δεν μπορεί να μην επισημανθεί. Όπως επίσης και ο απόλυτος παραλογισμός των «πανηγυρισμών», γιατί μια εταιρία που δεν θα μπορεί σε λίγο να εξασφαλίσει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της χώρας παραμένει υπό κρατικό έλεγχο! Τώρα, το πολιτικό μέλλον του υπουργού κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό, αλλά και τους όρους με τους οποίους η ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθεί αναπόφευκτα τα γνωρίζουν μόνο οι «εχθροί του σοσιαλισμού στη χώρα της φαιδρής πορτοκαλιάς»!

Βεβαίως, είναι αδύνατον να παραβλέψει κανείς τη σημαντική συμβολή στη «ζύμωση» που προηγήθηκε της ανωτέρω «επιτυχίας» της τάσεως των «53» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχει και ο Π. Σκουρλέτης. Είναι αυτή που, μέσω της ιστοσελίδας Commonallity, έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να αναφέρεται στα όργανα του κόμματος και να συμμορφώνεται στις αποφάσεις τους πριν αποφασίσει να προτείνει τον Β. Πολύδωρα για πρόεδρο του ΕΣΡ!

Με αυτά ασχολούνται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος άνθρωποι που συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικής και την άσκηση εξουσίας, τη στιγμή που το εσωτερικό χρέος της χώρας (244 δισ. ευρώ) ανταγωνίζεται το εξωτερικό, το οποίο σε λίγο θα υπερβεί τα 330 δισ., τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες έφθασαν τα 108 δισ. ευρώ, ετοιμάζονται 7.000 πλειστηριασμοί για το 2017, οι μικρομεσαίοι χρωστάμε 35 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία που αποκλείεται να τα πληρώσουμε, ενώ ετοιμάζονται 350.000 απολύσεις για το 2017, τα 44 δισ. των οφειλών μας προς τις εφορίες αυξάνονται κατά 1,1 δισ. ευρώ κάθε μήνα και τα 7,5 δισ. των οφειλών του κράτους στις επιχειρήσεις δεν θα δοθούν ούτε το 2016, παρά τις δραματικές εκκλήσεις των τελευταίων ότι δεν βγαίνουν πλέον. «Ομορφιές»!

Την ίδια στιγμή, ο SSM, ο μηχανισμός ελέγχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις των τραπεζών μας για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, με επιτόπιες επισκέψεις τεχνικών κλιμακίων του κατά τον τελευταίο μήνα αδυνατεί να καταλάβει γιατί οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε πλειστηριασμούς.

Ηταν 2 Νοεμβρίου 2011 όταν η έγκριτη γαλλική «Liberation» κυκλοφορούσε με τη λέξη «ΧΑΟΣ» στο πρωτοσέλιδό της σε μπλε φόντο, παραπέμποντας ασφαλώς στις εξελίξεις στην Ελλάδα. Εχω την ισχυρή πεποίθηση ότι θα ξαναχρειαστεί πολύ σύντομα τη μακέτα αυτού του πρωτοσέλιδου!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια