Τέρμα στην Ευρώπη και άνοιγμα πόρτας στη... Σαγκάη από Ερντογάν

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Την πλήρη κατάρρευση της ενταξιακής πορείας της Τουρκιάς ανήγγειλε ο ίδιος ο πρόεδρος της, Ταιγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του σε συνέλευση εκπροσώπων του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Τουρκία θα επιδιώξει την ένταξη της στο σύμφωνο της Σαγκάης, κάνοντας στροφή 180 μοιρών στις γεωστρατηγικές της κατευθύνσεις.

Είναι χαρακτηριστικό αυτής της σημαντικής στροφής, πως την Δευτέρα, 21/11, όλες σχεδόν οι τουρκικές εφημερίδες και τα ΜΜΕ κάνουν εκτενείς αναφορές για το Σύμφωνο της Σαγκάης, που είναι ρωσοκινεζικής επιρροής. Παράλληλα εξακοντίζουν έντονες κατηγορίες κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι επί πενήντα χρόνια κοροϊδεύει την Τουρκία και δεν κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα για να προωθήσει την ενταξιακή της πορεία. Φυσικά δεν γίνεται λόγος για τα προαπαιτούμενα που η Τουρκία δεν τήρησε και ούτε έχει σκοπό να τηρήσει.

Προλαβαίνοντας τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα του ο Ερντογάν, με τα έντονα κατασταλτικά μέτρα κατά της ελευθεροτυπίας και με την επικείμενη ψήφιση της θανατικής ποινής που θα βάλει οριστική ταφόπετρα στην ευρωπαϊκή της προοπτική, αναγγέλλει τώρα την γεωστρατηγική στροφή της Τουρκίας.

Η εξέλιξη αυτή μας ενδιαφέρει άμεσα, γιατί θα σημάνει την οριστική κατάρρευση της ελληνικής πολιτικής που ήταν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα φέρει πολλές «παρενέργειες» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια περίοδο καυτή με πολλές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και με την τουρκική προκλητικότητα να αυξάνει συνεχώς.

Το πιο σημαντικό είναι πως θα επιφέρει μια πιο αχαλίνωτη τουρκική πολιτική και αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις τουρκικές επιδιώξεις για να αλωθεί το μισό Αιγαίο.

Εμείς προειδοποιούσαμε ήδη από το 1999, όταν τότε ο Γιωργάκης Παπανδρέου είχε ανοίξει τις πόρτες της Ευρώπης στην Τουρκίας, ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη και ότι ποτέ η Τουρκία δεν θα συναινέσει στα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα. Τώρα ήρθε το πέρας του χρόνου αυτής της αδιέξοδης ελληνικής πολιτικής.

Να δούμε τώρα τις συνέπειες!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια