Sponsor

ATHENS WEATHER

Ε.Τσακαλώτος: «Καταστροφή για την Ελλάδα η μη μείωση του χρέους τώρα»

Ζητάει... εμπιστοσύνη από την Γερμανία


Μάταια περίμεναν στην κυβέρνηση μία δημόσια δήλωση στήριξης της Ελλάδας ή επίσημη αναφορά στο θέμα ρτου χρέους από τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ.

Επικράτησε σιγήν ιχθύος για το θέμα αυτό και αποδείχθηκε πώς οι προσδοκίες που καλλιέργησαν από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν χωρίς κανένα αντίκρισμα. Δόθηκε μάλιστα η αφορμή στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κουνήσει για ακόμη μία φορά το δάκτυλο στην Ελλάδα και να δηλώσει πώς δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ελάφρυνση του χρέους πρίν το 2018.

Απόδειξη του ότι η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στη ρητορική περί ελάφρυνσης του χρέους μέχρι τα τέλη του 2017 αποτελεί η συνέντευξη που παραχώρησε στη Wall Street Jurnal ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναφέρει πώς θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα να μήν μειωθεί το χρέους άμεσα και ζητάει από το Βερολίνο να τηρήσει τις υποσχέσεις του, θέτοντας θέμα εμπιστοσύνης.

Συγκεκριμένα μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα αμέσως μετά την απόχώρηση του Αμερικανού Προέδρου από την Αθήνα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί ότι τυχόν αναβολή για τη λήψη της απόφασης θα θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017 καθώς και ότι οι επόμενες εβδομάδες προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία για την Ευρωζώνη να αποδείξει ότι μπορεί να διορθώσει και όχι να αποφεύγει τα προβλήματά της.

«Αν κλοτσήσουμε παρακάτω το τενεκεδάκι και πούμε ότι "θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια" για το πώς θα κάνουμε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε οι επενδυτές θα αναβάλουν επίσης τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Τονίζει ακόμα ότι ενώ οι φωνές του λαϊκισμού αυξάνονται στην Ευρώπη, η ευρωζώνη θα επιζήσει μόνο αν καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να λύσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. «Αν απλά αναβάλουμε τις πολιτικές αποφάσεις... τότε ο κόσμος θα πει ό,τι αυτό (σ.σ. η ευρωζώνη) δεν λειτουργεί» προσθέτει με νόημα.

Ο υπουργός Οικονομικών στην ίδια συνέντευξη εκφράζει την πίστη του ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2017 στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την εφημερίδα να σημειώνει ότι αυτό θα γίνει πιο εύκολα αν το χρέος της Ελλάδας καταστεί βιώσιμο.

Είναι ζωτικής σημασίας οι άμεσες ενέργειες. Αν δεν υπάρχει συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μέχρι τον Μάρτιο, συμπληρώνει ο κ. Τσακαλώτος. «Θα είναι πολύ κοντόφθαλμη επιλογή να σταματήσει η διαδικασία που μας βγάλει από το πρόγραμμα, εξέλιξη που είναι ορατή» συμπληρώνει.

Ο Ευκλείδης Τακαλώτος, πάντως, απορρίπτει τη θεωρία ότι το Βερολίνο αποφεύγει το θέμα του ελληνικού χρέους λόγω των γερμανικών εκλογών το 2017. Η ελάφρυνση χρέους δεν μεταφράζεται σε σημαντικό κόστος για τον μέσο ψηφοφόρο στο Αμβούργο υποστηρίζει στη WSJ o Έλληνας ΥΠΟΙΚ. Αντίθετα κατά τον ίδιο αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Γερμανία δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις αν λάβει την ελάφρυνση του χρέους. «Σε κάποιο σημείο μιας σχέσης πρέπει να εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο γιατί υπάρχουν τεράστια κόστη από την έλλειψη εμπιστοσύνης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τυχόν αποτυχία να έρθουν ο «ενάρετος κύκλος» της ανάπτυξης με ώθηση από το θέμα του χρέους, η εμπιστοσύνη των επενδυτών και η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, θα έθετε σε κίνδυνο τη δυνατότητα της Ελλάδας να βγει από το Μνημόνιο όπως το σχεδιάζει «και αυτό θα είναι μειονέκτημα και της Ελλάδας και των πιστωτών της».

Κατά τον υπ. Οικνομικών ο συνδυασμός ελάφρυνσης χρέους, αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και ανάκαμψης της οικονομίας θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει στις αγορές και να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου στο τέλος του 2017 ή τις αρχές του 2018.

Ο κ. Τσακαλώτος επικρίνει επίσης το ΔΝΤ για τις πιέσεις που ασκεί στην Ελλάδα να σφίξει το ζωνάρι ακόμα περισσότερο αντί να την βοηθά να βρει κάποιον χώρο με βοήθεια από την ελάφρυνση του χρέους που και το ΔΝΤ θέλει. Οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα θέλουν μια διαφορετική αλληλουχία με τους στόχους για την ελάφρυνση χρέους και της λιτότητα να κινούνται παράλληλα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια