Ο «πλανητάρχης» και ο νέος πρόεδρος

Πράγματι ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε σαν «ροκ σταρ» και έκλεψε τις εντυπώσεις κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Αυτά που είπε στο Ιδρυμα «Νιάρχος» αλλά και στο βίντεο που ανέβασε από την Ακρόπολη και το Μουσείο ήταν από τα καλύτερα δώρα που έχει κάνει ποτέ στην Ελλάδα ξένος ηγέτης και δη πλανητάρχης.

Καλός λοιπόν ήταν ο Ομπάμα, αν και θα έπρεπε να μας είχε επισκεφθεί νωρίτερα, ώστε οι προτάσεις του να είχαν άλλο ειδικό βάρος. Τώρα όμως, που έσβησαν τα φώτα, ας βάλουμε στην μπάντα το συναίσθημα, ακόμη και εάν ο απερχόμενος πρόεδρος μας έκανε να νιώσουμε έστω και για λίγο το κέντρο του κόσμου, και ας επιστρέψουμε στη λογική, που, όσο επίπεδη και να είναι, μας υπενθυμίζει το εξής απλό: ότι πρόεδρος στις ΗΠΑ εξελέγη κάποιος άλλος και από τις 20 Ιανουαρίου θα είναι ο κεντρικός παίκτης.

Ο λόγος για τον Ντόναλντ Τραμπ, που σίγουρα δεν γνωρίζουμε πώς «είδε» αυτά που έγιναν στην Αθήνα, αλλά εκείνο που ξέρουμε είναι ότι, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, οι περισσότεροι εγχώριοι πολιτικοί τον σνόμπαραν, ως μη όφειλαν.

Αρα, εκείνο που πρέπει ως σοβαρό κράτος να κάνουμε είναι να αποκτήσουμε πρόσβαση στο νέο σύστημα εξουσίας των ΗΠΑ, αν μας ενδιαφέρει να μείνουμε στο παιχνίδι. Διότι ήδη ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησαν «παρτίδες» μαζί του.

Γι' αυτό θα λέγαμε στους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη να σηκώσουν το χεράκι τους και να προσπαθήσουν να μιλήσουν με τον Τραμπ. Πολιτική δεν γίνεται με όσα νομίζουμε ότι θέλουμε, αλλά με βάση το εθνικό συμφέρον.

Και σίγουρα το συμφέρον της πατρίδας δεν είναι να μείνουμε κολλημένοι στο χθες αλλά να ανοίξουμε τις πόρτες στο αύριο, διότι τα καυτά θέματα είναι πολλά και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε γήπεδο στους αντιπάλους μας.

Γι' αυτό ας αξιοποιήσουν τους Ελληνοαμερικανούς που βρίσκονται στο επιτελείο Τραμπ, πριν τους χάσουμε και αυτούς.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια