Υλικά συνταγής για ένα ταψί 30 - 32 εκ
- 600 γρ. κολοκύθα (καθαρό βάρος), χοντροτριμμένη
- 1 μέτριο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 150 γρ. κεφαλοτύρι, χοντροτριμμένο
- 200 γρ. φέτα μέτρια, θρυμματισμένη
- 3 αυγά, προτιμότερο βιολογικά, χτυπημένα με
- 200 ml φρέσκο γάλα
- 2 - 3 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζ. ξινός τραχανάς, κοπανισμένος καλά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προετοιμασία 25', Μαγείρεμα περίπου 15', Ψήσιμο 20' - 30'
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά από το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι (προτιμότερο αντικολλητικό) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 5 - 6 λεπτά, να γυαλίσουν. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας και προσθέτοντας, αν χρειάζεται, 1 - 2 κουταλιές νερό. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τη μισή κολοκύθα και άλλη 1 κουταλιά λάδι και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, ίσα να μαλακώσει.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μυρωδικό, τον τραχανά, την υπόλοιπη κολοκύθα, το μείγμα αυγών-γάλακτος, τα τυριά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα ταψί 32 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε για 20 - 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να πήξει. Η κολοκύθα που έχουμε σοτάρει δίνει μια μελωμένη υγρασία στην πίτα, ενώ αυτή που μπαίνει ωμή στο μείγμα διατηρείται κάπως ζωντανή, ελαφραίνοντας το όλον.
Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου
0 Σχόλια