Γίγαντες της Αργυρώς με χτυπητή πιπεριάς Φλωρίνης

Υλικά συνταγής


  • 500 γρ. γίγαντες
  •  λίγη σόδα ή χοντρό αλάτι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 5-6 σκ. σκόρδο
  • 4 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 σπιτικό ζωμό μπουκέτο μυρωδικών
  •  μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 γεμάτη κ.σ. αλάτι
  •  ζεστό νερό

Για τη χτυπητή πιπεριάς Φλωρίνης

  • 300 γρ. φέτα
  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 2-3 πρέζες αποξηραμένο σκόρδο
  • 5 ψητές πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 3/4 φλ. ελαιολαδο
  • λίγες σταγόνες ξίδι

Εκτέλεση συνταγής


Από το προηγούμενο βράδυ μου λιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με λίγη σόδα ή χοντρό αλάτι.
Την επόμενη ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε τους γίγαντες σε γάστρα.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες σε φέτες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοταρουμε για 5' τα κρεμμύδια με τα σκόρδα για 4'-5'. Προσθέτουμε τον ζωμό ψυγείου και 1 φλ. νερό .
Μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά.
Περιχύνουμε τους γίγαντες με τα κρεμμύδια. Καλύπτουμε την επιφάνεια με μια στρώση φέτες ντομάτας. Πασπαλίζουμε αλάτι (1 κουταλια) και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά. Μπήγουμε τα δαφνόφυλλα.
Σκεπάζουμε την γάστρα και ψήνουμε για 3 ώρες περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις.
Στο τέλος πρέπει να έχουν σκουρίνει οι γίγαντες, να έχουν πάρει ανοιχτό καφέ χρώμα και να έχουν απορροφήσει όλα τα υγρά τους. Θα μείνουν μόνο με το λάδι τους.

Για τη χτυπητή πιπεριάς Φλωρίνης
Θρυμματίζουμε την φέτα σε μπολ. Στραγγίζουμε πολύ καλά τις πιπεριές από τα υγρά τους. Τις βάζουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε το μίγμα στην τριμμένη φέτα. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε την χτυπητή με τους γίγαντες και μπόλικο φρέσκο ψωμί.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια