FeaturedPost Slider Top

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Θυμωμένοι οι Αμερικανοί - Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον Αλέξη

Τι προβλέπουν διεθνείς αναλυτές για τον χρόνο της


Η χθεσινή αποκάλυψη της Wall Street Journal ότι η Ελλάδα μπλόκαρε κυρώσεις της Ε.Ε. για τράπεζα του Ιράν, ασφαλώς δεν ήταν τυχαία, την παραμονή μάλιστα της επίσκεψης Λαβρόφ στην Ελλάδα, αλλά και 15 ημέρες πριν την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στη χώρα μας.

Η υποσημείωση μάλιστα στον τίτλο της αμερικανικής εφημερίδας, ότι πρόκειται για «Μια ριψοκίνδυνη απόφαση της Αθήνας» υποδηλώνει με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι ΗΠΑ προς την Ελλάδα και ειδικά στην κυβέρνηση του Κυρίου Τσίπρα και στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Και αυτό γιατί η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που άσκησε βέτο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά την πίεση της Ουάσινγκτον, ώστε να μην δοθεί παράταση στις κυρώσεις κατά της μεγαλύτερης τράπεζας του Ιράν, της Σάντερατ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μπορεί η κυβέρνηση Ομπάμα να έχει ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αρχίζουν να συνεργάζονται ξανά με Ιρανικές εταιρείες που δεν είναι πλέον στη λίστα των κυρώσεων, ωστόσο αυτό δεν ίσχυε για την Σάντερατ. Η συγκεκριμένη τράπεζα που ανήκει εν μέρει στο κράτος κατηγορείται ευθέως από τις ΗΠΑ για χρηματοδότηση τρομοκρατών. Έτσι παρά τις εκκλήσεις από τις ΗΠΑ και την θέληση των υπολοίπων Ευρωπαίων να διατηρηθούν οι κυρώσεις για την συγκεκριμένη τράπεζα – Σάντερατ – η Ελλάδα ήταν η μόνη που αντιτάχθηκε σε αυτό, παρά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου για εμπάργκο από την Ουάσινγκτον σε όποια εταιρεία συνεργαζόταν με τη συγκεκριμένη τράπεζα.

Φυσικά στο μικροσκόπιο των αμερικανικών υπηρεσιών και του State Department βρίσκονται και όλα τα τριτοκοσμικά ταξίδια των στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Πρωθυπουργού, όπως αυτά στην Βενεζουέλα, στο Ιράν, στην Κίνα, αλλά και στην Ρωσία, όπου είναι πέρα από την γραμμή της Δύσης.

Σύμφωνα λοιπόν με Αμερικανούς αξιωματούχους, που εμμέσως πλην σαφώς το υπαινίσσεται και η Wall Street Journal, το ταξίδι Ομπάμα στην Ελλάδα δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα για την ελληνική κυβέρνηση. Μπορεί μέχρι τώρα ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Υπουργός Οικονομικών να έλεγαν μια καλή κουβέντα στην κυρία Μέρκελ και στον κύριο Σόιμπλε για τη διευθέτηση του χρέους , ωστόσο τώρα μετά την απείθεια της ελληνικής κυβέρνησης προς τις υποδείξεις της Ουάσινγκτον για συνέχιση του εμπάργκο έναντι της Σάντερατ, η στάση του Αμερικανού Προέδρου προφανώς δεν θα είναι η ίδια. Οι συνέπειες θα φανούν στο προσεχές διάστημα και στον οικονομικό τομέα, όπου όπως λένε καλά ενημερωμένοι κύκλοι του Διεθνούς Τραπεζικού συστήματος η χώρα μας δεν πρόκειται να φτάσει τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης και φυσικά θα βρεθεί προ του τετελεσμένου γεγονότος, του κόφτη.

Σε κλεψύδρα αντίστροφης μέτρησης ο Αλέξης και η παρέα του - Τι προβλέπουν διεθνείς αναλυτές για τον εναπομείναντα χρόνο


Απίστευτο πολιτικό χρόνο κατανάλωσε η κυβέρνηση αψημαχώντας με την Δικαιοσύνη αλλά και τα κανάλια με τον περίφημο νόμο Παππά, αφήνοντας ανοικτά όλα τα υπόλοιπα μέτωπα στα οποία, όπως επισημαίνουν αναλυτές, έπρεπε να είχε ρίξει το κύριο βάρος της.

Η απόσυρση, για την ακρίβεια αναστολή του επίμαχου άρθρου του νόμου Παππά, την τελευταία ώρα, δεν είναι ικανή να αντιστρέψει το κλίμα και να επανορθώσει τη ζημιά. Η τελευταία δημοσκόπιση που είδε το φως της δημοσιότητας, αποτυπώνοντας την πολιτική φωτογραφία της στιγμής, είναι ενδικτική. Αναλυτές μάλιστα λένε, ότι ακόμα και υπερβολική να είναι η ψαλίδα που χωρίζει ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ, είναι τέτοια η απόσταση που είναι δύσκολη η επανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρωτιά.

Οι ίδιοι παρατηρητές εξάλλου, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει και ουσιώδη λάθη στους χειρισμούς της έναντι του διεθνούς αλλά και αμερικανικού παράγοντα. Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το crashonline οι Αμερικανοί αλλά και οι Ευρωπαίοι, είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι έως και θυμωμένοι από το βέτο που άσκησε η χώρα έναντι της συνέχισης του εμπάργκο στην Ιρακινή τράπεζα Saderat, παρά την πίεση της Ουάσιγκτον. Ετσι, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το ταξίδι του προέδρου της Αμερικής Ομπάμα, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει τα μάλα, τελικά θα αποδειχθεί μία επίσκεψη και ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη.

Και αυτό γιατί, οι Αμερικανοί ειναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με τα διπλωματικά και οικονομικά παιχνίδια της Αθήνας σε Βενεζουέλα,Ιράν,Κίνα και Ρωσία. Η αποψή τους είναι, ή ότι ανήκεις στη Δύση, ή όχι.

Η κυβέρνηση βέβαια, προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις σε οικονομικό και επενδυτικό επίπεδο. Πριν ένα μήνα, όπως ανέφερε η WSJ, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν είχε συναντήσεις στην Αθήνα με υψηλόβαθμους τραπεζικούς και τον Γιάννη Δραγασάκη όπου αναφέρθηκε και η υπόθεση της Saderat. Κάποιοι μάλιστα λένε, ότι η Saderat ενδιαφέρεται να συμμετέχει με κεφάλαια σε ελληνικές τράπεζες. Φυσικά αυτό, έχει εξοργίσει τους αμερικανούς επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες και κατ΄επέκταση συνολικά τον αμερικανικό παράγοντα που θεωρεί την συγκεκριμένη τράπεζα χρηματοδότη τρομοκρατών.

Ετσι, όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές τραπεζών, το ταξίδι Ομπάμα α είναι άκαρπο για την Ελλάδα αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μπροστά στις εσωτερικές του πιέσεις δεν πρόκειται να ταχθεί με το μέρος της Ελλάδας, και να κονταροχτυπηθεί με την κυρία Μέρκελ προκειμένου να αποδεχθεί τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους αναλυτές, η ελληνική κυβέρνηση έχει μπει σε αντίστροφη πολιτική τροχιά καθώς εκτιμούν ότι η οικονομία θα επιδεινώνεται ραγδαία, ενώ υπολογίζουν ότι οι εκλογές θα είναι εντός του 2017, πιθανότατα από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, και με το πιο ευνοικό σενάριο, το αργότερο στις αρχές του Φθινοπώρου.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :