Στο περιθώριο του «συνδεδεμένου κόσμου» ο μισός πλανήτης

Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του πλανήτη δεν χρησιμοποιούν το Ίντερνετ, κυρίως λόγω του απαγορευτικού κόστους του, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (UIT) 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, από τα 7,4 δισεκατομμύρια που αριθμεί ο πλανήτης, δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Σε δυσχερέστερη θέση βρίσκονται «οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, οι πιο φτωχοί και οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών».

Η UIT υπογραμμίζει ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος της ευρυζωνικής σύνδεσης που, αν και μειώθηκε γενικά την τελευταία δεκαετία, παραμένει σαφώς απαγορευτικό για πολλές φτωχές χώρες.

Το 2008, η μέση τιμή μιας ευρυζωνικής σύνδεσης ήταν στα 80 δολάρια το μήνα, ενώ πέρσι έπεσε στα 25 δολάρια, σύμφωνα πάντα με τη Διεθνή Ένωση.

Εντούτοις, στις φτωχότερες χώρες, μια μηνιαία συνδρομή 1Μbps στοιχίζει πάνω από το μισό ετήσιο, ατομικό εισόδημα.

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω των κινητών τηλεφώνων μπορεί να παράσχει μια λύση, για πολλούς ανθρώπους όμως η τιμή της συσκευής, και η μηνιαία συνδρομή, είναι το βασικό πρόβλημα.

Προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση για όλους, τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζονται πιο συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία για τους πληθυσμούς που βρίσκονται στο περιθώριο του «συνδεδεμένου κόσμου».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια