Τραμπ και Ελλάδα

Δεν γνωρίζει τις πραγματικές διαστάσεις της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη


Γράφει ο Γιώργος Κακλίκης 
Πρέσβης επί τιμή

Οι μη κολακευτικές για την Ελλάδα αναφορές του κύριου Τραμπ προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών και των πολιτικών μας. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι το σκήπτρο της εξουσίας συχνά μεταστρέφει συνειδήσεις και δεν ήσαν λίγες οι φορές που το άσπρο μεταλλάχθηκε σε μαύρο.
 
Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αρθρώσει κάποιες γενικές γραμμές εξωτερικής πολιτικής με κυρίαρχη τη φιλόδοξη ιδέα να «ξανακάνει την Αμερική μεγάλη». Δεν έλειπαν οι λογικές αναφορές, όπως η προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, η χαλάρωση των εντάσεων στον κόσμο, η αποφυγή των ατέλειωτων συγκρούσεων και πολέμων, η κριτική της πολιτικής που οδήγησε στην κατάρρευση καθεστώτων και την πλήρωση, από εξτρεμιστές, του κενού εξουσίας που άφησαν. Στοιχεία που αξίζουν την προσοχή, όπως και η υπογράμμιση ότι η εξωτερική πολιτική του θα έχει ως γνώμονα τη διπλωματία και όχι την καταστροφή.

Ο νέος πρόεδρος μίλησε και για την ανάγκη να πεισθούν όλα τα κράτη της Ατλαντικής Συμμαχίας να πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους και για την πρόθεσή του να ζητήσει από χώρες όπως «η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Σαουδική Αραβία να πληρώνουν περισσότερα για την τεράστια ασφάλεια που τους παρέχει». Τίποτα το νέο. Απλώς, λέχτηκε δημόσια ό,τι λέγεται, εδώ και χρόνια, πίσω από κλειστές πόρτες. Πολλά κράτη αισθάνθηκαν άβολα με την απρόσμενη αλλαγή. Ομως, αυτό που χρειάζεται πλέον, δεν είναι η ανάλυση όσων συνέβησαν, αλλά ο προγραμματισμός όσων θα γίνουν. Ο νέος πρόεδρος περιστοιχίζεται από πλήθος συνεργατών, απ' όπου σύντομα θα αναδυθούν αυτοί που θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στον Λευκό Οίκο. Αυτοί θα διαμορφώσουν την πολιτική Τραμπ στον κόσμο, που σύντομα, από ρευστή, θα πάρει σταθερή μορφή. Με τη συνδρομή των συγκυριών αλλά και του μηχανισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Επείγει να κινηθεί η Ελλάδα, θετικά και με αξιοπρέπεια, προς τον νέο αυτό κύκλο ανθρώπων. Είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθούν όλοι οι δίαυλοι που υπάρχουν ώστε το περιβάλλον Τραμπ να εντοπίσει τις πραγματικές διαστάσεις της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη. Της σταθερής και με δημοκρατικές αξίες χώρας που εργάζεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα και που χτίζει ένα περιβάλλον ασφάλειας. Είναι σημαντικό να προωθηθεί και στη νέα αμερικανική ηγεσία η σημασία μιας Ελλάδας παρούσας στη διεθνή σκηνή με ρεαλιστικές προτάσεις και πρωτοβουλίες. Και σ' αυτά, ρόλο σημαντικό έχει να παίξει η ομογένειά μας στις ΗΠΑ και μια σειρά φορέων και προσωπικοτήτων της Ελλάδας. Αρκεί όλοι να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος και, κυρίως, να μην εμφανίζονται ως φύλαρχοι που προσφέρουν πολύτιμα δώρα στον νέο αυτοκράτορα, χωρίς αντάλλαγμα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια