Η κυβέρνηση διευκολύνει τον Κυριάκο

Γράφει ο Απόστολος Διαμαντής, συγγραφέας

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στο ζήτημα της αξιολόγησης, οι κυβερνητικοί χειρισμοί, που είναι πλέον υποχρεωτικοί, προετοιμάζουν το έδαφος για την κυβέρνηση της ΝΔ, που δεν πρόκειται να αργήσει και πάρα πολύ.

Ο δρόμος αυτός χαράχτηκε ήδη από την υπογραφή του 3ου μνημονίου. Οι δανειστές έδωσαν στον Τσίπρα πίστωση χρόνου στην εξουσία, υποχρεώνοντάς τον παράλληλα να εγκρίνει στη Βουλή όλα τα προαπαιτούμενα, που συνιστούσαν το κλασικό τους μενού λιτότητας: μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αύξηση φόρων, πλεονάσματα, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Γιατί δεν οδήγησαν τα πράγματα σε εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης, ώστε να τα υλοποιήσει μια νέα κυβέρνηση της ΝΔ; Διότι, πολύ απλά, θέλουν να τα υλοποιήσει ο Σύριζα, πρώτον διότι έτσι εξουδετερώνεται κάθε σοβαρή πολιτική αντίδραση και δεύτερον, διότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία πλέον θα έχει μπροστά της ένα τοπίο σχετικά καθαρό, υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον Τσίπρα. Το μόνο που μένει να κάνει ο Κυριάκος, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση, είναι η μείωση των φόρων.

Η κυβέρνηση προφανώς και έχει αντιληφθεί τις συνέπειες της στρατηγικής της επιλογής να υπογράψει και εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο. Πλην όμως η εναλλακτική που είχε ήταν να παραιτηθεί. Και αποφάσισε να μην το κάνει. Ταυτόχρονα επένδυσε στη μείωση του χρέους στην ποσοτική χαλάρωση και στην ανάπτυξη, ώστε να πάει με καλό αφήγημα στις πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, εκλογές δεν κερδίζονται με μείωση χρέους, ούτε καν με δείκτη ανάπτυξης. Κανένας δεν νοιάζεται γι’ αυτά, διότι συνοδεύονται από μέτρα επαχθή, μέτρα λιτότητας, συνοδεύονται από φτώχια και καταστροφή της μεσαίας τάξης. Μείωση χρέους και ανάπτυξη μπορεί να έχει και η Ρουάντα. Δεν είναι εκεί το θέμα.

Το θέμα είναι πως τα κοινωνικά στρώματα, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν πληγεί από τις πολιτικές που εφαρμόζονται και έχουν ήδη πάρει τις αποστάσεις τους από την κυβέρνηση και σχεδόν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν στις εκλογές. Αυτή η απόφαση είναι πλέον οριστική και δεν αναστρέφεται. Αυτό το ξέρουν οι πάντες.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν εναγωνίως ένα καλό νέο, ώστε να πάνε στις περιφέρειές τους κάπως πιο άνετα και  να μην εκτεθούν ανεπανόρθωτα, ψηφίζοντας ένα 4ο μνημόνιο.

Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επ’ ουδενί  διατεθειμένοι να το ψηφίσουν, ακόμη και αν συνοδευθεί με βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Εάν ψηφίσουν 4ο μνημόνιο, την ώρα που δικαιολογούν το 3ο ως τελευταίο πριν την έξοδο στις αγορές, τότε θα χάσουν και τα τελευταία ίχνη αξιοπιστίας.

Φυσικά δεν θα καταψηφίσουν το επερχόμενο 4ο μνημόνιο -τουλάχιστον οι περισσότεροι. Απλώς θα παραδώσουν την έδρα τους - άλλη μια ελληνική πρωτοτυπία, να παραδίδει ο βουλευτής την βουλευτική έδρα στον πρωθυπουργό! Και με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα περάσει μεν από τη Βουλή το μνημόνιο, αλλά θα έχει χάσει σημαντικά κοινωνικά ερείσματα.

Η κυβέρνηση, διασφαλίζοντας υψηλά πλεονάσματα, κατ’ απαίτηση των δανειστών, αναβάλει ουσιαστικά την ανάπτυξη. Πλεονάσματα και ανάπτυξη δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Επιπλέον, με την φορολογική της πολιτική διαλύει την κοινωνική συνοχή και μέρα με τη μέρα χάνει εκλογική επιρροή.

Η πορεία της κυβέρνησης είναι προδιαγεγραμμένη. Εάν δεν συμβεί κάποιο ατύχημα στα εθνικά θέματα που βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνη φάση ή στις διαπραγματεύσεις, εάν  γίνει η αξιολόγηση, τότε η κυβέρνηση θα έχει ένα κάποιο πολιτικό αφήγημα και εν συνεχεία θα πάει σε πρόωρες εκλογές, όταν κρίνει τη στιγμή κατάλληλη.

Και ταυτόχρονα θα έχει καταστήσει ομαλή τη διαδοχή του Κυριάκου και θα έχει διευκολύνει αρκετά το έργο της νέας κυβέρνησης.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια