Πώς θα «εξαφανιστείτε» από το Ίντερνετ με λίγα κλικ

Στη σύγχρονη, ψηφιακή εποχή μας, και στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της υπόθεσης Σνόουντεν, δεν είναι λίγοι αυτοί που προβληματίζονται πλέον για τα ίχνη που αφήνουν στο Ίντερνετ και το τι αυτά αποκαλύπτουν για τους ίδιους και τις προτιμήσεις τους επί παντός επιστητού.

Με εταιρείες – κολοσσούς του Διαδικτύου να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και φαινόμενα όπως η άνοδος της «στοχευμένης» διαφήμισης (όπου διαφημιστές αποκτούν και χρησιμοποιούν στοιχεία δυνάμει πελατών για να τους προσεγγίσουν πιο «αποτελεσματικά»), δεν μιλάμε πλέον για έναν, αλλά πολλούς «Μεγάλους Αδελφούς» που ανά πάσα στιγμή «κοιτούν» ή μπορούν να «κοιτάξουν»- ή ακόμη και «Μικρούς», καθώς δεν χρειάζεται να έχει κάποιος τους πόρους μιας κυβέρνησης ή μιας τεράστιας πολυεθνικής για να αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία πολλών συμπολιτών του- τα οποία σε μεγάλο βαθμό έχουν εκθέσει οι ίδιοι στα social media.

Σε κάθε περίπτωση, όλο και περισσότεροι είναι οι «υποψιασμένοι», που αναζητούν τρόπους για να καλύψουν κάπως τα ίχνη και τα δεδομένα που αφήνουν στο Ίντερνετ- ή, έστω να, κάνουν λίγο δυσκολότερη την ανίχνευση της δραστηριότητάς τους για κάποιον που δεν έχει στη διάθεσή του τα μέσα μιας NSA.

Υπό αυτή την έννοια, αρκετοί μπορεί να βρουν χρήσιμο, ή έστω ενδιαφέρον το Deseat.me, ένα εύχρηστο εργαλείο δύο Σουηδών developers, των Γουΐλε Ντάλμπο και Λάινους Ούνεμπεκ. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Independent, το συγκεκριμένο εργαλείο επιτρέπει στον χρήστη να γραφτεί με έναν λογαριασμό Google και να δει ποιες είναι οι εφαρμογές και υπηρεσίες όπου είναι γραμμένος με αυτόν. Και, από εκεί και πέρα, δίνει απευθείας link στη σχετική σελίδα unsubscribe (διαγραφής) για όσους θέλουν να...φαίνονται λιγότερο.

Παρόμοιες υπηρεσίες προσφέρουν το Just Delete Me και το Account Killer, που περιέχουν μεγάλες βάσεις δεδομένων με links προς σελίδες διαγραφής λογαριασμών- ωστόσο ο χρήστης πρέπει να ξέρει ποιοι είναι οι λογαριασμοί από τους οποίους θέλει να εξαφανιστεί.

Ακολουθούν κάποιες άλλες χρήσιμες «οδηγίες προς ναυτιλομένους» για όσους θέλουν να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στο Ίντερνετ (πέρα από το, όχι και τόσο αυτονόητο για πολλούς, «ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΙ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA!!!»).

-Αλλάξτε τους κωδικούς σας. Πολλά εκατομμύρια κωδικοί έχουν διαρρεύσει στο πλαίσιο μαζικών παραβιάσεων ασφαλείας, για πολλές υπηρεσίες. Αποφύγετε τους κωδικούς που είναι απλά λέξεις ή φράσεις (βάλτε και κανέναν αριθμό, αναγραμματισμό, κάποιο σημείο στίξης ή σύμβολο κ.ο.κ). Επίσης, φτιάξτε διαφορετικούς κωδικούς για διαφορετικές υπηρεσίες- και σκεφτείτε κάποιον τρόπο που σας φαίνεται λογικός (πχ μια «κοινή αρχή» που θα χρησιμοποιείτε ως κανόνα όταν φτιάχνετε κωδικό για μια υπηρεσία, που θα σας επιτρέπει να μπορείτε να τον ξαναβρίσκετε μόνοι σας κάθε φορά που τον χρειάζεστε- για παράδειγμα, τον αριθμό των γραμμάτων που αποτελούν το όνομα της υπηρεσίας συν έναν σταθερό κωδικό που χρησιμοποιείτε για τη συγκεκριμένη κατηγορία υπηρεσιών, που έχετε ορίσει και θυμάστε εσείς).
-Σβήστε τους λογαριασμούς σε social media που δεν χρησιμοποιείτε.

-Δείτε και, αν θεωρήσετε πως χρειάζεται, ελέγξτε τα privacy settings στους λογαριασμούς που χρησιμοποιείτε (πχ στο ποιοι μπορούν να δουν δημοσιεύσεις σας στο Facebook ή στο Instagram κτλ).

-Από το 2013 και μετά, κάθε tweet που μπορεί να έχετε κάνει από το 2006 και μετά βρίσκεται σε αρχείο, ακόμα και αν διαγράψετε τον λογαριασμό σας. Σκεφτείτε να αλλάξετε τα privacy settings για να μπορούν να τα διαβάσουν μόνο οι εγκεκριμένοι followers.

-Σε υπηρεσίες όπου δεν μπορείτε να σβήσετε τον λογαριασμό σαςαλλάξτε το όνομά σας σε ψευδώνυμο, φτιάξτε ένα τυχαίο email που δεν πρόκειται να χρησιμοποιείτε και βάλτε αυτό εκεί, και σβήστε όλες τις πληροφορίες που μπορείτε να σβήσετε.

-Στον λογαριασμό σας στο Google, πάτε στο «My Activity» (η δραστηριότητά μου) και σβήστε το ιστορικό αναζητήσεων και τοποθεσιών, και αλλάξτε τις προτιμήσεις (preferences) στους λογαριασμούς σας.

-Αντίστοιχα πράξτε και στο Yahoo και το Bing, καθώς και σε άλλες μηχανές αναζήτησης που μπορεί να χρησιμοποιείτε. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποια άλλη μηχανή αναζήτησης, που δεν παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας με τον ίδιο τρόπο (πχ DuckDuckGo).

-Κάντε κλικ στο unsubscribe σε ενοχλητικά spam email, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, πριν τα μπλοκάρετε.

-Αν θέλετε, μπορείτε να υποβάλετε αίτημα σε μηχανή αναζήτησης για διαγραφή κάποιων αποτελεσμάτων αναζήτησης που σας αφορούν (πχ μέσω URL removal tool).

-Διαγραφείτε από ιστοσελίδες συλλογής δεδομένων όπως το Spokeo, το Whitepages και το PeopleFinder. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, οπότε ίσως χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κάποια υπηρεσία επί πληρωμή, όπως το DeleteMe.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια