Ομπάμα: Ο μεγαλύτερος διαφημιστής της χώρας μας

Γράφει ο Τάσος Παπαδόπουλος
Με την πάροδο λίγων ημερών  από την παρουσία του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, είναι χρήσιμο να κάνει κανείς μια πρώτη αποτίμηση αυτής της επίσκεψης, παρά τις όποιες ενστάσεις, για το χρόνο που αυτή πραγματοποιήθηκε.

Το όλο ζήτημα επικεντρώνεται στις προσδοκίες που φορείς της εξουσίας, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες είχαν από την παρουσία ενός Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα μετά από μια εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ, όπου η εξουσία πέρασε στα χέρια ενός προσώπου που βρίσκεται σε πολλά θέματα απέναντι στην μέχρι τώρα ακολουθητέα πολιτική της Ουάσιγκτον,  τόσο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά ζητήματα της χώρας .

Βεβαίως για την επίσκεψη αυτή η κυβέρνηση καλλιέργησε προσδοκίες που ήταν βέβαιο ότι δεν επρόκειτο να επαληθευθούν, μια και η όποια απομοίωση του ελληνικού χρέους δεν έχει αποδέκτη την Ουάσιγκτον, αλλά το Βερολίνο, που κατέχει και το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου του ελληνικού χρέους.

Μπορεί να μην υπήρξε τουλάχιστον επίσημη αντίδραση από την πλευρά των δανειστών μας στη διάρκεια των επαφών Ομπάμα του με τους «5» μεγαλύτερους ευρωπαίους εταίρους μας ,ούτε και  στη διάρκεια των κατ’ ιδίαν επαφών με την Άγκελα Μέρκελ, όμως είναι απολύτως βέβαιο, ότι το θέμα του ελληνικού χρέους συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Ήδη βλέπουμε οι συζητήσεις της δεύτερης αξιολόγησης να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και για πρώτη φορά να βρίσκονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Βεβαίως η κυβέρνηση, όπως διαφαίνεται υποχωρεί σε πολλά σημεία, που μέχρι χθες χαρακτήριζε αδιαπραγμάτευτα, αλλά όπως όλα δείχνουν προέκρινε ότι πολιτικά και κυρίως επικοινωνιακά, είναι συμφερότερη μια πρώτη συζήτηση για το χρέος, που όμως αφορά μόνο βραχυπρόθεσμες και όχι μεσομακροπρόθεσμες ρυθμίσεις.

Όμως πέρα από τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες κάποιων, που φαντασιώνονται την παρέμβαση του Θείου Σαμ, που καθαρίζει για λογαριασμό μας με τους Ευρωπαίους, η επίσκεψη αυτή παρά την χρονική της συγκυρία, υπήρξε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβληθεί η χώρα μας σε όλο τον κόσμο με μοναδικό τρόπο από τον ίδιο τον Πλανητάρχη.

Ύμνος στην Ελλάδα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί τόσο η ομιλία του Προέδρου Ομπάμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όσο και η επίσκεψη του που προηγήθηκε στην Ακρόπολη και στο Μουσείο, που έχουν εκτεθεί τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Ομπάμα απέδειξε τόσο με τις γνώσεις του γύρω από την ελληνική αρχαιότητα, που πλείστοι εξ ημών δεν διαθέτουμε, όσο και με το τρόπο που συμπεριφέρθηκε, πόσο ξέρει να τιμά και να σέβεται τον τόπο που υπήρξε το λίκνο του πολιτισμού και της δημοκρατίας.

Όμως υπήρξε και ένα απτό και χειροπιαστό αποτέλεσμα από αυτή την επίσκεψη, η εξαιρετική και μοναδική διαφήμιση της χώρας μας. Τα όσα δήλωσε με φόντο τον Παρθενώνα ανέδειξαν μια Ελλάδα, που εμείς οι ίδιοι δεν τιμάμε όσο θα έπρεπε.

Αυτή η μοναδική διαφήμιση για τη χώρα μας, που πέρασε σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω των τηλεοράσεων και του διαδικτύου ήταν η μεγαλύτερη προσφορά που θα μπορούσε να κάνει για την Ελλάδα ο απερχόμενος Πλανητάρχης. Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι αεροπορική εταιρία που πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις προς την Αθήνα από τις ΗΠΑ ετοιμάζεται να προσθέσει στο πρόγραμμα της για τη νέα σαιζόν και μια δεύτερη καθημερινή πτήση.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα αυξηθεί κατά πολύ το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα, μια  και από άλλες χώρες αναμένεται ανάλογη αύξηση των επισκεπτών. Όπως οι ασχολούμενοι με το θέμα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας γνωρίζουν, δεν είναι πολλοί οι τομείς που θα μπορούσε οι χώρα μας να κινηθεί με επιτυχία, με δεδομένο το σημερινό   δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ένας από αυτούς είναι και ο πάσης φύσεως και μορφής τουρισμός. Και αυτό το πλεονέκτημα δεν πρέπει επ’ ουδενί να το αφήσουμε να πάει χαμένο. Γιατί δεν είναι μόνο ο αριθμός των επισκεπτών, που κατ’ έτος κατακλύζουν τη χώρα μας, είναι και η ποιότητά τους, είναι και τα ποσά που δαπανούν στην διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα.

Και φέτος όπως όλα δείχνουν θα κλείσει η χρονιά με περισσότερους επισκέπτες, αλλά με λιγότερα έσοδα σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Η ανέλπιστη αυτή διαφήμιση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, μας δίνει  μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, που μπορεί να απογειώσει το τουριστικό μας προϊόν, ανέξοδα, μια και δεν θα δαπανηθούν αμφιβόλου αποτελεσματικότητας υπέρογκα ποσά γι’ αυτό το σκοπό.

Αυτό που μένει, είναι όχι μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό, αλλά και όλοι μας  να γεμίσουμε την Ελλάδα με αισιοδοξία και χαμόγελα, προκειμένου ο Ξένιος Ζευς να μπει σε κάθε ελληνικό σπίτι και σε κάθε ανοιχτό χώρο της πατρίδας μας.

Έτσι και δουλειές θα υπάρξουν και θα διευρυνθεί ο χρονικός ορίζοντας της τουριστική περιόδου, άρα και το οικονομικό όφελος για όσους ασχολούνται ή  θα ασχοληθούν με αυτό το κομμάτι της ελληνικής βαριάς βιομηχανίας. Η επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα μας ήταν μια μοναδική ευκαιρία. Ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη…

Πηγή: orgi.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια