Η γη υποχωρεί - Δορυφόροι βλέπουν ουρανοξύστη στο Σαν Φρανσίσκο να βυθίζεται

Τα νέα δορυφορικά ραντάρ της Ευρώπης είναι τόσο ευαίσθητα ώστε μπορούν να παρακολουθούν την αργή βύθιση ενός νέου αλλά προβληματικού ουρανοξύστη στο Σαν Φρανσίσκο.

Το Millennium Tower των 58 ορόφων ολοκληρώθηκε το 2009, ωστόσο οι αγοραστές των πολυτελών διαμερισμάτων του ενημερώθηκαν μόλις φέτος ότι το κτήριό τους βυθίζεται και γέρνει.

Αν και τα αίτια δεν έχουν αποσαφηνιστεί, το πιθανότερο είναι ότι ο ουρανοξύστης βυθίζεται επειδή οι τσιμεντένιες κολόνες των θεμελίων του δεν φτάνουν μέχρι τα πετρώματα του υπεδάφους και στηρίζονται σε σαθρό έδαφος.

Προκειμένου να μετρήσουν τις μετατοπίσεις, Νορβηγοί ερευνητές εξέτασαν διαδοχικές εικόνες ραντάρ που μετέδωσαν οι δίδυμοι δορυφόροι Sentinel της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA. Η τεχνική λειτουργεί καλά στα κτήρια επειδή οι επιφάνειές της ανακλούν καλύτερα τα ραδιοκύματα που εκπέμπουν τα δορυφορικά ραντάρ.

Η ανάλυση έδειξε ότι το Millennium Tower βυθίζεται κατά 40 χιλιοστά το χρόνο κατά μήκος της σκοπευτικής γραμμής (της γραμμής που ενώνει το κτήριο με τον δορυφόρο καθώς αυτός περνά πάνω από το Σαν Φρανσίσκο).



Οι κουκκίδες της εικόνας αντιστοιχούν στα σημεία μέτρησης. Τα σημεία που μετατοπίστηκαν ανάμεσα σε διαδοχικές μετρήσεις εμφανίζονται με κόκκινο (Πηγή: ESA SEOM INSARAP study / PPO.labs / Norut / NGU)


Προηγούμενες μετρήσεις που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο έδειχναν ότι ο ουρανοξύστης έχει βυθιστεί κατά 40 εκατοστά και επιπλέον έχει πάρει κλίση που φτάνει τα 5 εκατοστά στη βάση του κτηρίου και τα 15 εκατοστά στην κορυφή.

Οι νορβηγοί ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να εξετάσουν το προβληματικό κτήριο σε μια προσπάθεια να αντλήσουν νέα στοιχεία για τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Όσλο, ο οποίος έχει κατασκευαστεί σε προσχώσεις και βυθίζεται ανησυχητικά.

Οι δορυφόροι Sentinel 1A και 1Β είναι οι πρώτοι δύο από τους επτά δορυφόρους που θα περιλαμβάνει στην τελική του μορφή ο ευρωπαϊκός αστερισμός Copernicus, το μεγαλύτερο πρόγραμμα γεωσκόπησης που έχει υλοποιηθεί ως σήμερα.

Τα ραντάρ των δορυφόρων διαπερνούν τα σύννεφα και είναι ιδανικά για την μέτρηση της στάθμης σε πλημμύρες ή για την καταγραφή των μετατοπίσεων του εδάφους σε σεισμούς, μεταξύ άλλων.

Η δημιουργία του πρώτου κέντρου δεδομένων για τους δορυφόρους Sentinel έχει ανατεθεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια