Η τεστοστερόνη βοηθά τους άνδρες να έχουν πιο δυνατή μνήμη

Τη  συμβολή των ορμονών των ανδρών στην ενδυνάμωση της μνήμης αξιολόγησαν οι επιστήμονες στη Βαλτιμόρη της πολιτείας Μέρυλαντ των ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν κατά πόσο η μνήμη των ανδρών επηρεάζεται από την τεστοστερόνη, η οποία χαρακτηρίζεται ως η ορμόνη της σεξουαλικής λειτουργίας των ανδρών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 10 συνεχή έτη, πάνω από 400 άνδρες ηλικίας 50 -91 χρονών. Με την έναρξη της μελέτης, μέτρησαν την ολική συγκέντρωση της τεστοστερόνης στο αίμα τους καθώς και τα επίπεδα της ελεύθερης τεστοστερόνης, δηλαδή, της ορμόνης που δεν είναι δεσμευμένη και με μια ειδική πρωτεΐνη μεταφέρει τις σεξουαλικές ορμόνες. Για το λόγο αυτό μπορεί και εισέρχεται στον εγκέφαλο. Η ελεύθερη μορφή της τεστοστερόνης αίματος μπορεί και επιδρά, σύμφωνα με τους ειδικούς, στον εγκέφαλο και επηρεάζει τη μνήμη και άλλες νοητικές λειτουργίες.
Στη συνέχεια τους υπέβαλλαν σε κάποια ειδικά τεστ, σύμφωνα με τα οποία τους έλεγχαν την οπτική και προφορική μνήμη, τις γνωστικές ικανότητες, το νοητικό επίπεδο, τον προφορικό λόγο, το επίπεδο προσοχής και γενικά όλες τις πνευματικές λειτουργίες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι άνδρες, που διαχρονικά είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ελεύθερης τεστοστερόνης αίματος, παρουσίαζαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την οπτική και την προφορική τους μνήμη, ενώ είχαν και πολύ καλύτερες δεξιότητες οπτικού και κινητικού προσανατολισμού.
Όπως είπαν οι επιστήμονες, δεν είναι η πρώτη φορά που η τεστοστερόνη βρέθηκε να έχει θετικές επιπτώσεις στη μνήμη των ανδρών. Προηγούμενες μελέτες που έγιναν σε άνδρες, οι οποίοι υποβάλλονταν σε ενέσεις τεστοστερόνης μία φορά εβδομαδιαίως, είχαν την καλύτερη μνήμη συγκριτικά με άλλους συνομήλικους τους, που δεν λάμβαναν τεστοστερόνη.
Ωστόσο, οι επιστήμονες σημείωσαν ότι η χορήγηση τεστοστερόνης δεν είναι ακίνδυνη καθώς, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, ή εγκεφαλικού στον άνδρα ενώ, ευθύνεται για ανωμαλίες στο μεταβολισμό και άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, η τεστοστερόνη είναι η κυριότερη ανδρογόνος ορμόνη η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή σπέρματος και την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων, καθώς και για την ανάπτυξη των δευτερογενών χαρακτήρων του ανδρικού φύλου δηλαδή της τριχοφυΐας του προσώπου και της χροιάς της φωνής. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο η τεστοστερόνη δρα και επηρεάζει τη μνήμη. Μια από τις πιθανές εξηγήσεις είναι ότι η ίδια η τεστοστερόνη επιδρά στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη μνήμη.
Οι ειδικοί δεν απέκλεισαν την πιθανότητα η τεστοστερόνη να μετατρέπεται με οιστρογόνο μέσα στον εγκέφαλο γεγονός που δημιουργεί την καλύτερη μνήμη.
Τα οιστρογόνα είναι οι ορμόνες που σχετίζονται με τη σεξουαλική λειτουργία και διαμόρφωση των γυναικών και τα οποία ευθύνονται για την ανάπτυξη, την ωρίμανση και τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων της γυναίκας καθώς επίσης και την εμφάνιση των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του γυναικείου φύλου.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια