Τουρκική άσκηση ανατολικά Ρόδου και Καρπάθου: Η Τουρκία προχώρησε σε “εγκλωβισμό” του Καστελόριζου

Σε εγκλωβισμό του Καστελόριζου και δέσμευση μεγάλης περιοχής ανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου σε πολύ μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα των δυο νησιών έχει προχωρήσει η Τουρκία από τις 22 Νοεμβρίου για πραγματοποίηση ασκήσεων.

Η περιοχή περιοχή αυτή εισέρχεται και στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και εφάπτεται σχεδόν σε σημείο που έχουν αρχίσει σεισμικές έρευνες από τις 20 Νοεμβρίου για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Στον χάρτη (πάνω) τo κίτρινο δείχνει την περιοχή ερευνών του τουρκικού σκάφους. Το πράσινο αριστερά κάθετο δείχνει το σημείο που μπαίνει εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Είναι η περιοχή της άσκησης

Η Τουρκία με την NAVTEX 752/16 έχει δεσμεύσει την συγκεκριμένη περιοχή που αποτυπώνεται στον χάρτη που έδωσε στην δημοσιότητα η Τουρκία, για στρατιωτικές ασκήσεις από τις 22-29 Νοεμβρίου και …συμπωματικά η περιοχή αυτή συμπίπτει με την πάγια αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία.
Η τουρκική άσκηση όμως διεξάγεται σε περιοχή και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ σε ένα συμβολικό-απειλητικό μήνυμα την στιγμή που συνομιλίες στο Κυπριακό είναι σε σημείο »μηδέν» και ενώ πριν λίγες ημέρες ξεκίνησαν μετά από αρκετούς μήνες σεισμικές έρευνες στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ πολύ κοντά στο σημείο όπου διεξάγεται η Τουρκική άσκηση.
Με την NAVWARN 308/16 η Λευκωσία έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη σεισμικών ερευνών από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2017 από το σκάφος R/V “RAMFORM TETHYS” το οποίο θα σύρει 14 καλώδια μήκους 10.000 μέτρων σε ακτίνα 1.500 μέτρων και θα συνοδεύεται από τα σκάφη “EDT ARGONAUT”, “EDT NIOVI” και “EDT ZENON.
Η Τουρκία έχει απειλήσει ότι δεν θα επιτρέψει να διεξαχθούν νέες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ προτού λυθεί το Κυπριακό ή εάν δεν προηγηθεί συμφωνία, ώστε να επωφεληθούν από τα αποτελέσματα των ερευνών και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου ισότιμα και οι Τουρκοκύπριοι…


Στον χάρτη (πάνω) η περιοχή της τουρκικής άσκησης. Πρόκειται για άνευ προηγουμένου πρόκληση…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια