Η περιτομή προστατεύει τους άνδρες από επικίνδυνες λοιμώξεις

Τρεις νέες τυχαιοποιημένες μελέτες που ασχολήθηκαν με τα οφέλη της περιτομής στην υγεία των ανδρών διαπίστωσαν ότι τους προστατεύει από πολλές μολύνσεις, ενώ τους βοηθά μειώνοντας κατά πολύ τα σεξουαλικά τους προβλήματα.

Οι τρεις μελέτες τεκμηριώνουν την προστασία που προσφέρει η περιτομή από τη μόλυνση από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), καθώς τα ευρήματά τους έδειξαν ότι η περιτομή ενηλίκων μειώνει τις πιθανότητες λοίμωξης των ανδρών κατά 51% - 60%. Η μακροπρόθεσμη δε παρακολούθηση των συμμετεχόντων σ’ αυτές έχει δείξει ότι η προστατευτική αποτελεσματικότητα της περιτομής αυξάνει με τον χρόνο.

Οι μελέτες οι οποίες έγιναν στην Αφρική λόγω του υψηλού επιπολασμού του ιού HIV, συμφωνούν με ένα μεγάλο αριθμό με μελέτες παρατήρησης που διεξήχθησαν σε Αφρική και ΗΠΑ, οι οποίες επίσης έχουν αποδείξει ότι η περιτομή μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV στους άνδρες.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι υπάρχουν μερικά ερωτηματικά μόνο για την επίδρασή της περιτομής σε ομοφυλόφιλους άνδρες καθώς δεν έχει ακόμα γίνει σαφές αν εκτός από τον κίνδυνο μετάδοσης της λοίμωξης σε ετερόφυλα ζευγάρια, λειτουργεί το ίδιο και σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μελέτες κόστους/αποτελεσματικότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έδειξαν ότι η περιτομή σε χώρες και περιοχές που υπάρχει υψηλό ποσοστό ανδρών με HIV είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.
Αναλύοντας τις μελέτες αυτές, ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Ευάγγελος Ζαχαράκης ανέφερε ότι εκτός από τον ιό HIV, η περιτομή των ανδρών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους ετεροφυλόφιλους. Ενώ, μειώνει και τον κίνδυνο έρπητα των γεννητικών οργάνων κατά 28% - 34% και τον κίνδυνο ανάπτυξης έλκους γεννητικών οργάνων κατά 47%,  τον κίνδυνο μόλυνσης από ογκογόνους τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HR-HPV) κατά 32%-35% στους άνδρες και κατά 28% στις γυναίκες.
Σύμφωνα με το δρ. Ζαχαράκη, η νεογνική περιτομή στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπιστώθηκε ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανδρών αργότερα στη ζωή τους και μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα στα συστήματα υγείας, λόγω της προστασίας που προσφέρει από τη μόλυνση από τον HIV και ακόμα περισσότερο, εάν συνυπολογιστεί η μείωση των δαπανών που θα επέφερε εξαιτίας της προστασίας που προσφέρει από τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη βακτηριακή κολπίτιδα, τις τριχομονάδες, τον καρκίνο του πέους και του τραχήλου της μήτρας.
Όλες οι επιδημιολογικές μελέτες, όπως λέει, συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι άνδρες με περιτομή έχουν χαμηλότερο κίνδυνο λοιμώξεων του αναπαραγωγικού συστήματος απ’ ό,τι όσοι δεν έχουν υποβληθεί σ’ αυτή.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια