Ηφαίστειο που θα εκραγεί τα νησιά στο Β. Αιγαίο

SOS προς την κυβέρνηση από την περιφερειάρχη: «Στην κοινωνία υπάρχει φόβος και δίκαιη οργή»!


Στα πρόθυρα «έκρηξης» βρίσκονται τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, που δοκιμάζονται από τα συνεχή επεισόδια με πρωταγωνιστές εξαγριωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι ζητούν την άμεση απομάκρυνσή τους από τους καταυλισμούς.

«Στην κοινωνία υπάρχει φόβος, αγωνιά και οργή, και αυτά δεν είναι χωρίς βάση» δήλωσε η περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία εξέπεμψε σήμα κινδύνου για το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας, κυρίως, της δραματικής καθυστέρησης στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

Η κυρία Καλογήρου κατήγγειλε ολιγωρίες και αδράνεια από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και από την Ε.Ε. στο θέμα του Προσφυγικού, υπογραμμίζοντας πως «ενώ είχαν υποσχεθεί ότι θα έρχονταν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου 400 Ευρωπαίοι υπάλληλοι για να συνδράμουν στην υπηρεσία ασύλου, ήρθαν μόλις 30».

Μετά τη νύχτα κόλασης που έζησε την περασμένη Τετάρτη η Χίος (όταν πρόσφυγες και μετανάστες έκαναν γυαλιά καρφιά τον καταυλισμό της Σούδας) και τα επεισόδια της Πέμπτης, με τον εμπρησμό του hot spot από αγνώστους, ο δήμαρχος του νησιού Μανώλης Βουρνούς επικοινώνησε με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ζητώντας του να διακοπεί άμεσα η λειτουργία του καταυλισμού.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βουρνούς έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι το κέντρο φιλοξενίας είναι μέσα στην καρδιά της πόλης και ότι ο συγκεκριμένος χώρος δημιουργήθηκε με σκοπό να παραμείνουν οι πρόσφυγες για μικρό χρονικό διάστημα. Στον καταυλισμό διαβιούν περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και οικογένειες, περιμένοντας την εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν καταθέσει. Οι μετανάστες -που τον τελευταίο μήνα έχουν προκαλέσει τρία σοβαρά επεισόδια- διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και ζητούν να φύγουν από το νησί.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης εισήχθη στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο της Χίου ο αστυνομικός διευθυντής του νησιού Παναγιώτης Καλέλλης, ο οποίος παρέμεινε νοσηλευόμενος στην Καρδιολογική Κλινική. Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο αστυνομικός διευθυντής, που αντιμετωπίζει μικρά προβλήματα με την καρδιά του, αισθάνθηκε αδιαθεσία από το στρες και την κούραση των τελευταίων ημερών, λόγω των άγριων επεισοδίων στη Σούδα.

Αποχή από τα μαθήματα στη Λαμία

Συνεχίζονται στη Λαμία οι αντιδράσεις από γονείς που αντιτίθενται στη φοίτηση παιδιών προσφύγων, τις απογευματινές ώρες, σε σχολεία της περιοχής. Την Πέμπτη οι σύλλογοι γονέων στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο Μοσχοχωρίου αποφάσισαν, στις γενικές συνελεύσεις, τη συνέχιση της αποχής των παιδιών τους από τα μαθήματα, η οποία άρχισε την περασμένη Δευτέρα. Οι γονείς ζητούν από τους αρμόδιους να επανεξετάσουν το θέμα της επιλογής των σχολείων, τονίζοντας ότι δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που θα έπρεπε.
Αντίστοιχες αντιδράσεις υπήρξαν από μερίδα γονέων και στο 6ο Δημοτικό Λαμίας, το τρίτο από τα σχολεία που επελέγησαν για να παρακολουθήσουν μαθήματα τα 90 προσφυγόπουλα από το κέντρο φιλοξενίας των Θερμοπυλών.

Αφγανούς στέλνει στους Ταλιμπάν η Μέρκελ

Οπως θέλει διαβάζει η Γερμανία τις διεθνείς συνθήκες. Οταν αυτό εξυπηρετεί, ακόμα και η χώρα των Ταλιμπάν χαρακτηρίζεται «ασφαλής» για να επιστρέψουν εκεί οι μέχρι πρότινος προστατευόμενοι από το προσφυγικό άσυλο Αφγανοί! Μπροστά στην πολιτική ζημιά που υπέστη από τη στρατηγική των ανοιχτών θυρών στους πρόσφυγες, η κυβέρνηση Μέρκελ μπαίνοντας σε προεκλογική χρονιά ξεκινά μαζικούς επαναπατρισμούς προσφύγων.
Τα έγγραφα της ομοσπονδιακής αστυνομίας εκτιμούν ότι οι απελάσεις παράτυπων μεταναστών θα φτάσουν στο ύψος ρεκόρ των 26.500 φέτος, από 20.888 το 2015.
Ο αριθμός θα αυξηθεί κι άλλο, αν υλοποιηθεί η πρόθεση των γερμανικών υπηρεσιών να απορρίψουν τα αιτήματα ασύλου 12.000 Αφγανών και να τους στείλουν πίσω στην πατρίδα τους. Ηδη έως τον Σεπτέμβριο είχαν απομακρυνθεί 19.914, εκ των οποίων τα δύο τρίτα προέρχονταν από χώρες των δυτικών Βαλκανίων.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια