Προ των πυλών της Μοσούλης ο ιρακινός στρατός: "Το ΙΚ ή θα παραδοθεί ή θα πεθάνει"

Οι επίλεκτες ιρακινές δυνάμεις, με την υποστήριξη των αεροπορικών δυνάμεων του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, θα προσπαθήσουν να φθάσουν σήμερα στη Μοσούλη, όπου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους καλούνται από τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι «να παραδοθούν ή να πεθάνουν».

«Θα σφίξουμε τον κλοιό στο Ισλαμικό Κράτος απ΄όλες τις πλευρές. (Οι τζιχαντιστές) δεν έχουν άλλη επιλογή, ή θα παραδοθούν ή θα πεθάνουν», δήλωσε χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο ιρακινός πρωθυπουργός ντυμένος με στρατιωτική περιβολή.
Οι ιρακινές δυνάμεις βρίσκονται στις παρυφές των ανατολικών συνοικιών της πόλης και στην επόμενη φάση θα εισέλθουν στον ανατολικό τομέα της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ, σύμφωνα με έναν από τους ιρακινούς στρατιωτικούς διοικητές.
Η προώθηση των επίλεκτων ιρακινών δυνάμεων προς το κέντρο της Μοσούλης θα αποτελέσει σημαντική συμβολική κίνηση μετά την έναρξη της επίθεσης για την ανακατάληψη του τελευταίου προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ στις 17 Οκτωβρίου. Ωστόσο, κατά την άποψη των ειδικών, οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις θα πρέπει να περιμένουν την άφιξη ενισχύσεων από τις άλλες δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση πριν επιχειρήσουν μία συντονισμένη επίθεση για να προχωρήσουν προς το κέντρο της πόλης.
Δυνάμεις του τακτικού στρατού του Ιράκ, μονάδες των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών ιρακινών δυνάμεων, δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας , κούρδοι πεσμεργκά και σιιτικές πολιτοφυλακές συμμετέχουν στην εξαιρετικά πολύπλοκη αυτή στρατιωτική επιχείρηση, για την οποία οι διοικητές της έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Προ των ανατολικών πυλών της πόλης βρίσκονται οι δυνάμεις των κούρδων πεσμεργκά, που έχουν εδραιώσει τις θέσεις τους στα κοντινά χωριά. Από τον Νότο, οι κυβερνητικές ιρακινές δυνάμεις προωθούνται προς την πόλη, αλλά βρίσκονται ακόμη σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από την περιφέρεια της Μοσούλης.
Στα δυτικά, οι σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις του Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού υπό τις σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, προσπαθούν να αποκόψουν τις γραμμές τροφοδοσίας του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία. Οι διοικητές του δηλώνουν ότι δεν σχεδιάζουν να εισέλθουν στη Μοσούλη, που κατοικείται από σουνιτικό πληθυσμό, αλλά οι επί τόπου διοικητές των σιιτικού συνασπισμού δεν είναι το ίδιο κατηγορηματικοί.
Οταν οι ιρακινές δυνάμεις θα βρίσκονται στην περιφέρεια στη Μοσούλης, θα πρέπει να πολιορκήσουν την πόλη, αφήνοντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους. Στη συνέχεια θα περάσουν στις οδομαχίες εντός της πόλης με τους 3.000 έως 5.000 τζιχαντιστές που βρίσκονται εκεί οχυρωμένοι, σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις.
Μέχρι σήμερα, από την έναρξη της επιχείρησης, 17.900 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, όμως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να διευρύνουν τις δυνατότητες φιλοξενίας στους καταυλισμούς, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους όταν οι μάχες θα φθάσουν στον αστικό ιστό της Μοσούλης.
Στη Γενεύη, η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν 40 πρώην μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας κοντά στη Μοσούλη το Σάββατο και πέταξαν τα πτώματα στον ποταμό Τίγρη.
Η Ραβίνα Σαμντασάνι δήλωσε ανακοίνωσε επίσης ότι οι τζιχαντιστές προσπάθησαν επίσης να μεταφέρουν 25.000 αμάχους από το Χαμάμ αλ-Αλιλ, πόλη νότια της Μοσούλης, με φορτηγά και λεωφορεία τη νύκτα της Δευτέρας προς την ιρακινή μητρόπολη για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες. Τα περισσότερα οχήματα αναγκάσθηκαν να επιστρέψουν υπό την πίεση των αεροσκαφών του συνασπισμού, αλλά ορισμένα λεωφορεία έφθασαν στο Αμπουσαΐφ, νότια της Μοσούλης.

01/11/2016 13:39, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Αρμπίλ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια