Ο Ντόναλντ Τραμπ 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Πώς εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία- θρίλερ


Στον Λευκό Οίκο θα μετακομίσει τον Ιανουάριο ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ που αναδείχθηκε μεγάλος- κι αναπάντεχος- νικητής των εκλογών στις ΗΠΑ και είναι πλέον ο 45ος πρόεδρός τους.

Συγκεντρώνοντας πάνω από τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνταν και ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά που έδιναν σχεδόν σταθερά προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον, ο μεγιστάνας έδειξε τη δυναμική του κερδίζοντας τις πολιτείες στις οποίες αναμενόταν αλλά στη συνέχεια και τις λεγόμενες αμφίρροπες πολιτείες που του άνοιξαν διάπλατα το δρόμο για την αμερικανική προεδρία.

Βάζοντας τέλος σε μια διχαστική και υψηλών τόνων προεκλογική περίοδο που εξελίχθηκε σε θρίλερ μέχρι και την ημέρα των εκλογών, ο Τραμπ φάνηκε πιο ισχυρός από την αντίπαλό του των Δημοκρατικών, την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία δεν κατάφερε να συνεχίσει την κυριαρχία των Δημοκρατικών στο Λευκό Οίκο και να διαδεχθεί τον κάποτε εσωκομματικό ανταγωνιστή της και πρόεδρο επί δύο θητείες Μπαράκ Ομπάμα.

Η επόμενη ημέρα ξημερώνει σε αχαρτογράφητα νερά για τις ΗΠΑ αλλά και τον κόσμο καθώς μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν και σε ποιο βαθμό ο Τραμπ θα τηρήσει από τη θέση του προέδρου πια όσα είπε προς τους ψηφοφόρους του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.


Οι εκλογές θρίλερ και η διαφαινόμενη νίκη


Τα πρώτα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις των μεγάλων αμερικανικών ΜΜΕ προμήνυαν μια μακρά νύχτα . Ο Τραμπ κέρδισε νωρίς την Ιντιάνα και το Κεντάκι ενώ η Κλίντον το Βερμόντ, αποσπώντας 19 εκλέκτορες ο πρώτος και 3 η δεύτερη.

Αμφίρροπη φάνηκε η μάχη στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα, που όμως τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας «κλείδωσε» στους Ρεπουμπλικάνους. Πολιτεία- κλειδί ήταν και το Οχάιο που επίσης πέρασε στο «στρατόπεδο» του Τραμπ. Γι' αυτές τις δύο πολιτείες λεγόταν πως θα είναι ένδειξη για τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, όπως και έγινε. Το ντέρμπι ωστόσο συνεχίστηκε.

Όσο οι ώρες περνούσαν, παρότι η Κλίντον συνέχισε να κερδίζει πολιτείες και εκλέκτορες, δεν σταμάτησε και να ακολουθεί κατά πόδας τον αντίπαλό της που πήρε από νωρίς προβάδισμα το οποίο διατήρησε και κατά διαστήματα διεύρυνε. Τα ξημερώματα ο δρόμος προς τον Λευκό Οίκο είχε πια ανοίξει για τα καλά.

Με την κατάκτηση και της Πενσιλβάνια το πρωί, ώρα Ελλάδος, ο Τραμπ έφτασε τους 264 εκλέκτορες με μόλις 6 να τον χωρίζουν από την προεδρία. Η πρωτιά του στο Ουισκόνσιν επιβεβαίωσε τη νίκη του.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας: Από το 2015 έως σήμερα

Όταν τον Ιούνιο του 2015 ο μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε πως θα διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο πολλοί αντέδρασαν γελώντας, χλευάζοντας την αλαζονεία του ή χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητά του χαμένη από χέρι. Λίγοι διέβλεψαν τον κίνδυνο η ρητορική του μίσους που χρησιμοποίησε από την πρώτη στιγμή και η απο-πολιτικοποίηση της πολιτικής που αντιπροσώπευσε να βρουν το κοινό που ακριβώς αυτά ήθελε να ακούσει. Καθώς προχωρούσε η μάχη αρχικά για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και στη συνέχεια για την αμερικανική προεδρία, η ατμόσφαιρα άρχισε να αλλάζει. Ο «γραφικός» ζάμπλουτος επιχειρηματίας που έβαζε τους πολίτες να του τραβούν τα μαλλιά για να πείσει πως δεν είναι περούκα έδειξε πως δεν αστειεύεται και πως η δυναμική του είναι υπαρκτή. Σταδιακά ολοένα και περισσότεροι άρχισαν να βλέπουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι απίθανο από τον Trump Tower της Νέας Υόρκης να μετακομίσει στην Ουάσινγκτον. Κι εκείνος επέμενε στη δύναμή του αυτή κι ας έδιναν σταθερό προβάδισμα στην Χίλαρι Κλίντον οι δημοσκοπήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Με το σύνθημα Make America Great Again ο Τραμπ έπεισε τους Αμερικανούς ψηφοφόρους και βγαίνει σήμερα θριαμβευτής από την προεκλογική μάχη που ξεκίνησε ως αστείο.

Ποιος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ

Γεννήθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης το 1946 και είναι επιχειρηματίας, κτηματομεσίτης, πολιτικός, τηλεοπτική προσωπικότητα και συγγραφέας.

Παράλληλα με τις σπουδές του στη Σχολή Γουάρτον στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία, δούλεψε στην κτηματομεσιτική εταιρεία του πατέρα του στην οποία εντάχθηκε επίσημα το 1968. Ανέλαβε την ηγεσία της το 1971, τη μετονόμασε σε The Trump Organization και άρχισε να ασχολείται με την κατασκευή μεγάλου μεγέθους κτιρίων. Είναι Πρόεδρος του The Trump Organization και ιδρυτής της αλυσίδας ξενοδοχείων-καζίνο Trump Entertainment Resorts. Στο NBC παρουσίασε το τηλεπαιχνίδι-ριάλιτι «The Apprentice»

Το περιοδικό Forbes εκτίμησε την περιουσία του το 2015 σε 4 δις δολάρια ΗΠΑ.

Από το 2005 είναι παντρεμένος με τη Μελάνια Τραμπ, που είναι η τρίτη σύζυγός του, ενώ έχει πέντε παιδιά.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια