Οι ταινίες της εβδομάδας από την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου

Εννέα (!) ταινίες κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο μεγάλος αριθμός των εταιριών διανομής, καθώς και ο έντονος ανταγωνισμός έχει δημιουργήσει ένα «σκοτεινό» κινηματογραφικό τοπίο.

Από όλες τις ταινίες μία ή δύο είναι αυτές που σημειώνουν σχετική επιτυχία (εάν λάβουμε υπόψη και τον αριθμό των αιθουσών στις οποίες προβάλλονται οι ταινίες), ενώ οι υπόλοιπες εξαφανίζονται με συνοπτικές διαδικασίες μετά από μία ή δύο εβδομάδες -και χωρίς να έχουν προλάβει να ακουστούν.

Αυτή την εβδομάδα δύο animation και τρία ντοκιμαντέρ προβάλλονται στις αίθουσες, ενώ η μεγάλη ταινία της εβδομάδας είναι οι «Σύμμαχοι», η συνεργασία του Μπραντ Πιτ με τη Μαριόν Κοτιγιάρ που συζητήθηκε στη σκιά του διαζυγίου του Μπραντ Πιτ.

Σύμμαχοι

(2,5/5)

Ο Μπραντ Πιτ ερμηνεύει τον Μαξ Βατάν, έναν καναδό στρατιωτικό που φτάνει στην Καζαμπλάνκα με στόχο να σκοτώσει έναν γερμανό αξιωματούχο. Για να πετύχει τον σκοπό του θα πρέπει να υποδυθεί τον σύζυγο της Μαριάν Μποσεζούρ (Κοτιγιάρ) -και εκείνη κατάσκοπος. Στη σκιά του πολέμου θα γεννηθεί, όμως, και ο έρωτας. Οι δυο τους θα βρεθούν στη συνέχεια στο Λονδίνο, όπου αμφιβολίες και υποψίες απειλούν τη σχέση τους. Ο Ρόμπερτ Ζεμέκις (The Walk) σκηνοθετεί μία ιστορία αγάπης που αποτίει φόρο τιμής στην Casablanca, χωρίς, όμως, να φτάνει το μεγαλείο της. Υπέροχα σκηνικά και κοστούμια, ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία σε μια μάλλον λαμπερή απεικόνιση του πολέμου, με δύο όμορφους πρωταγωνιστές που δεν καταφέρνουν, πάντως, να πείσουν για το πάθος μεταξύ τους.

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ζεμέκις
Πρωταγωνιστούν: Μπραντ Πιτ, Μαριόν Κοτιγιάρ



Ο χορευτής

(4/5)

Η ζωή και η καριέρα του Σεργκέι Πολούνιν, του χορευτή που έχει χαρακτηριστεί ως «το κακό παιδί του μπαλέτου» σε ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ που αναφέρεται τόσο στην προσωπικότητα του Πολούνιν, όσο και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες χορευτές. Χαρισματική προσωπικότητα, ο Πολούνιν έγινε ο νεότερος πρώτος χορευτής στην ιστορία του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου, μόνο και μόνο για να εγκαταλείψει την καριέρα του σε ηλικία 25 ετών. Ο Πολούνιν αμφισβητεί και αντιδρά, επιμένει, πονάει, χορεύει. «Ο χορευτής» αποτελεί συναρπαστικό πορτρέτο ενός ανήσυχου πνεύματος.

Σκηνοθεσία: Στήβεν Κάντορ



Gimme Danger: Η Ιστορία των Stooges

Η μία από τις δύο ταινίες του Τζιμ Τζάρμους που θα δούμε φέτος στις κινηματογραφικές αίθουσες είναι ένα ντοκιμαντέρ για τους Stooges που απευθύνεται σε φαν της ροκ μουσικής και όχι μόνο. Το ντοκιμαντέρ χρησιμοποιώντας συνεντεύξεις και αρχειακό υλικό καταγράφει την ιστορία της δημιουργίας και της διάλυσης του συγκροτήματος, έχοντας στην «καρδιά» του -ποιον άλλο;- τον Ίγκι Ποπ και τις απολαυστικές αφηγήσεις του. Το πρώτο μέρος είναι συναρπαστικό και αστείο, αν και το δεύτερο μέρος -που αναφέρεται στο reunion- είναι σαφώς κατώτερο.

Σκηνοθεσία: Τζιμ Τζάρμους



Captain Fantastic

(2/5)

Μπορεί ο τίτλος του να παραπέμπει σε σούπερ ήρωες, αλλά το Captain Fantastic είναι μια ανεξάρτητη ταινία για μία εκκεντρική οικογένεια: στο επίκεντρο ένας πατέρας που έχει καταφύγει στο δάσος, όπου μεγαλώνει τα έξι παιδιά του ελεύθερα και μακριά από την κοινωνία. Η οικογένεια θα αφήσει το ασφαλές καταφύγιό της, αλλά η επαφή των παιδιών με τον υπόλοιπο κόσμο θα αναγκάσει τον πάτερ - φαμίλια να ξανασκεφτεί τους κανόνες που έχει θέσει ως γονιός. Μπορεί κάποιοι να παρομοιάζουν την ταινία με τις ταινίες του Γουές Άντερσον ή με το «Little Miss Sunshine», ωστόσο αυτό που λείπει είναι το χιούμορ. Το αποτέλεσμα είναι μια παράξενη ταινία που θα σε κάνει να σκεφτείς, αλλά όχι απαραιτήτως να συμπαθήσεις τους χαρακτήρες της, ενώ η ταινία επιδεικνύει μια εμμονή με τα αγόρια της οικογένειας: είναι εκείνα των οποίων η ιστορία φαίνεται να μας αφορά περισσότερο.

Σκηνοθεσία: Ματ Ρος
Πρωταγωνιστούν: Βίγκο Μόρτενσεν, Τζορτζ ΜακΚέι, Φρανκ Λανγκέλα

Μήδεια Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων

(3/5)

Ο Νίκος Γραμματικός αναζητά τη Μήδεια σε ντοκιμαντέρ που συνδυάζει πρόβες, συζητήσεις με ηθοποιούς και σκηνοθέτες, ενώ βγαίνει ακόμα και στους δρόμους προκειμένου να μάθει τι είναι αυτό που κάνει σύγχρονο το έργο του Ευριπίδη. Συνομιλώντας με ανθρώπους με τους οποίους έχει συνεργαστεί στο παρελθόν (όπως ο Βαγγέλης Μουρίκης) και χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων animation ο Ν.Γραμματικός παραδίδει ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που δίνει σημασία στον λόγο του Ευριπίδη, ενώ αναμετράται και με τους δικούς του δαίμονες όπως αυτοί προκύπτουν από τη συνάντησή του με τη Μήδεια.

Σκηνοθεσία: Νίκος Γραμματικός


Σφαγείο (Abattoir)

(1,5/5)

Όταν δολοφονούν την οικογένειά της, η δημοσιογράφος κτηματομεσιτικών θεμάτων, Τζούλια Τάλμπεν, βρίσκεται αντιμέτωπη με το απόλυτο σκοτάδι: ένας μυστηριώδης άνδρας φαίνεται να συλλέγει δωμάτια όπου έχουν διαπραχθεί φρικιαστικά εγκλήματα. Η Τζούλια μαζί με τη βοήθεια ενός ντετέκτιβ θα ακολουθήσει τα βήματα του άνδρα αυτού μέχρι τη μυστηριώδη κοινότητα Νιού Ίνγκλις και θα συναντήσει τη φρίκη. Ο Ντάρεν Λιν Μπούσμαν που έχει σκηνοθετήσει κάποιες από τις ταινίες Saw κάνει καλή δουλειά στο χτίσιμο της ατμόσφαιρας της ταινίας, αλλά χάνει το στοίχημα στο σύνθετο σενάριο και στην έλλειψη πραγματικού τρόμου.

Σκηνοθεσία: Τζούλια Τάλμπεν
Πρωταγωνιστούν: Τζέσικα Λόουντες, Τζόε Άντερσον, Ντέιτον Κέλι, Λιν Σέι


Τρεχάτε Ποδαράκια μου (Ozzy)

(1,5/5)

Animation ταινία που απευθύνεται σε μικρότερης ηλικίας παιδιά και προβάλλεται μόνο στα ελληνικά. Ήρωας της ταινίας είναι ο σκύλος Όζι, ο οποίος βρίσκεται ξαφνικά μακριά από την οικογένεια που αγαπά και κλεισμένος σε μία φυλακή. Εκείνος, όμως, δεν το βάζει κάτω: θα προσπαθήσει να αποδράσει και να βρεθεί και πάλι κοντά στους δικούς του ανθρώπους. Με μία αφέλεια στο σενάριο, η ταινία ίσως αρέσει στα μικρά παιδιά, αλλά δεν θα ικανοποιήσει τους μεγάλους, ενώ δεν ξεχωρίζει από τα παιδικά προγράμματα που μπορεί κανείς να δει στην τηλεόραση.

Σκηνοθεσία: Αλμπέρτο Ροντρίγκες


Babai: Ο μπαμπάς μου

Κόσοβο, δεκαετία του 1990, λίγο πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Ο 10χρονος Νόρι και ο πατέρας του Γκεζίμ ζουν πουλώντας στους δρόμους τσιγάρα. Ο Γκεζίμ θέλει να φύγει από το Κόσοβο χωρίς τον Νόρι, αλλά το αγόρι θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον εμποδίσει. Όταν ο Γκεζίμ καταφέρει να φύγει με προορισμό τη Γερμανία, ο Νόρι θα ακολουθήσει τα βήματά του.

Σκηνοθεσία: Βισάρ Μορίνα
Πρωταγωνιστούν: Βαλ Μαλόκου, Άστριτ Καμπάσι, Αντριάνα Ματόσι


Το κυνήγι των χαμένων βελανιδιών

Ο Φράνκι, ένας σκίουρος με μοναδική αίσθηση του στυλ, αποφυλακίζεται από τον Ζωολογικό Κήπο Υψίστης Ασφαλείας και μαθαίνει πως το δάσος στο οποίο μεγάλωσε, βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο. Μία εταιρεία κατακλέβει τους καρπούς, με μοχθηρούς σκοπούς, και ο Φράνκι είναι ο μοναδικός που μπορεί να σώσει την κατάσταση, αλλά αυτό σημαίνει πως ρισκάρει να χάσει την αγάπη της ζωής του. Ο καλός του φίλος, Κόντι, θα του υπενθυμίσει: αν δεν πάρει πίσω τους κλεμμένους καρπούς, οι ζωές όλων τους βρίσκονται σε κίνδυνο. Animation από τον παραγωγό του Σρεκ.

Σκηνοθεσία: Ρος Βένοκουρ


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια