«Αν η αντίσταση στα αντιβιοτικά δεν περιοριστεί, είναι σε θέση να γυρίσει την ιατρική 100 χρόνια πίσω» τόνισε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία και την Ασφάλεια, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της κατάχρησης των Αντιβιοτικών (18 Νοεμβρίου) κ. Vytenis Andriukaitis.
Όπως είπε ο κ. Andriukaitis, «δουλεύουμε μαζί με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι θα ενισχυθεί στο άμεσο μέλλον η πρόληψη και ο έλεγχος της μικροβιακής αντοχής σε όλους τους τομείς, στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής υγείας ώστε να εξασφαλισθεί η διαθεσιμότητα νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων».
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της κατάχρησης των Αντιβιοτικών, παρουσιάστηκε έρευνα που έγινε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αναφορικά με τη χρήση των αντιβιοτικών στα κράτη – μέλη και σύμφωνα με τα αποτελέσματά της η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά συνεχίζει να αυξάνει.
Συγκεκριμένα, οκτώ χώρες αναφέρουν διαπεριφερειακή εξάπλωση και τρεις χώρες ενδημική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις τρεις χώρες συνεχώς περισσότερα νοσοκομεία δέχονται επανειλημμένα ασθενείς που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με αντιβιοτικά τελευταίας γενιάς.
Αναφερόμενος στο τι συμβαίνει στην Ελλάδα αυτή στιγμή, ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας τόνισε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, με γρίπη, κρυολόγημα ή κάποια εποχιακή ίωση παίρνει αντιβίωση χωρίς αυτή να είναι απαραίτητη και το χειρότερο είναι ότι δεν λαμβάνει τη γνώμη ενός ειδικού, δηλαδή ενός γιατρού ή ενός φαρμακοποιού.
Όπως είπε ο κ. Κούβελας, η χρήση αντιβιοτικών γίνεται για λάθος λόγους και αυτό μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητες ενέργειες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι επιστήμονες κρούουν για μία ακόμη φορά των κώδωνα του κινδύνου και προτρέπουν τους πολίτες να είναι φειδωλοί με τη χρήση και κατανάλωση αντιβιώσεων, αν δεν έχουν προηγουμένως επισκεφθεί έναν ειδικό.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια