Αποχαρακτήρισαν χιλιάδες σελίδες «UFO Files» στην Ισπανία

Αυτές οι σπάνιες περιπτώσεις θεάσεων πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον εναέριο χώρο της Ισπανίας και έχουν αναφερθεί από μάρτυρες


Το Υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας αποχαρακτήρισε συνολικά 80 εκθέσεις των 1.900 σελίδων των λεγόμενων «Ufo Files». Η πρώτη περίπτωση συνέβη το 1962 στο Σαν Χαβιέ στη Μούρθια και η τελευταία το 1995 στο Μορόν, Σεβίλλη.

Η διαδικασία αποχαρακτηρισμού των δεδομένων αυτών άρχισε το 1991. Εκείνη την εποχή το Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να εξετάσει και να μειώσει το επίπεδο της ταξινόμησης, έτσι ώστε το κοινό να έχει πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα. Μέχρι πρόσφατα, κάποιος μπορούσε να τα συμβουλευτεί μόνον στα κεντρικά γραφεία του Αρχηγείου της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά τώρα για την πρώτη φορά αυτό είναι δυνατόν να γίνει αυτό μέσω του Διαδικτύου, στην Εικονική Βιβλιοθήκη του Υπουργείου Άμυνας.

Ωστόσο, στα έγγραφα η ταυτότητα των καταγγελλόντων είναι σεβαστή σε κάθε περίπτωση.


Κάθε έκθεση αποτελείται από αρκετές σελίδες στις οποίες περιγράφονται, η θέση της παρατήρησης, η ημερομηνία, η περίληψη του συμβάντος, τα συμπεράσματα και η προτεινόμενη ταξινόμηση ή ο αποχαρακτηρισμός των αρχείων, καθώς και οι συνεντεύξεις με τους μάρτυρες και τα στοιχεία της δικογραφίας.

«Ορισμένα θεάθηκαν σε ένα μέρος, ενώ άλλα κάλυψαν διάφορα τμήματα της ισπανικής γεωγραφίας, και ήταν θεατά από αεροπλάνα ή σε διαφορετικές περιοχές την ίδια ημέρα», εξήγησε το υπουργείο.

Στην πρώτη περίπτωση, η οποία συνέβη στη Μούρθια, ένα άτομο δήλωσε ότι είδε «ένα σιχυρό φως σε ύψος 500 μέτρων και έμοιαζε με τα φώτα αεροσκάφους που προσγειώνεται».

Στην αρχή ο καταγγέλλων πίστεψε ότι πρόκειται για «αστέρι», αλλά μετά από λίγα λεπτά το φως άρχισε να «πραγματοποιεί ταχείες πλευρικές και κάθετες κινήσεις, που είναι αδύνατον να εκτελεστούν από αεροσκάφη ή ελικόπτερα». Μετά από 30 λεπτά, το φως δεν ήταν πλέον ορατό. Το υπουργείο κατέταξε αυτή την περίπτωση στα «ανεξήγητα φαινόμενα».


Μια άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση συνέβη στη Μαδρίτη στις 11 Δεκεμβρίου 1968. Δύο άνθρωποι ανέφεραν ότι είδαν «ένα πολύ φωτεινό αντικείμενο, με αλλαγές στην ένταση του φωτός» νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Ισπανίας. Αυτό το αρχείο έκλεισε χωρίς να ερευνηθεί επειδή «δεν υπάρχουν στοιχεία που να πιστοποιούν την παραδοξότητα στην παρατήρηση ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση να επρόκειτο για ένα λαμπερό αστέρι», τονίζει το έγγραφο και προσθέτει ότι «φαίνεται πολύ πιο πιθανό να είναι ψύχωση, λόγω της ευρείας πίστης σχετικά με τις εμφανίσεις ΑΤΙΑ κατά τη διάρκεια του 1968».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια